Експерти настояват за спешно решение на казуса КТБ | webcafe.bg
newscafe

Експерти настояват за спешно решение на казуса КТБ

Webcafe.bg, по Нова ТВ
11.08.2014, 09:17 (обновена 11.08.2014, 09:23)
корпоративна търговска банка

Снимка: © webcafe.bg

"Банка се спасява като човек - навременно"

БНБ не трябва да чака крайния срок на специалния надзор на КТБ, а трябва да вземе навременни мерки за спасяването на банката.

За това призоваха финансиста Емил Хърсев и бившия председател на Сметната палата проф. Валери Димитров в интервю за Нова ТВ, в което бяха представени като членове на независимия консултативен съвет за КТБ.

Съветът беше създаден по инициатива на четирите най-големи работодателски организации - КРИБ, БСК, АИКБ, БТПП и двата синдиката КТ "Подкрепа" и КНСБ.

Първата стъпка, според експертите, е отварянето на дъщерната банка на КТБ - бившата Креди Агрикол България. Те препоръчаха в нея да се вложат 1,3 млрд. лева, налични в КТБ, за да се отпушат средствата на вложителите с депозити в рамките на гарантирания размер.

"Банка се спасява като човек - навременно"

Валери Димитров даде пример с блокирана сметка за лечение на дете в чужбина. Сумата в нея била в размера, осигурен от Фонда за гарантиране на влоговете, затова УС на БНБ трябвало да вземе решение за по-ранното изплащане на средствата.

"Възможно е да се осигури кредит от друга банка чрез залог и парите за това дете да бъдат намерени", заяви още Димитров.

"Не можем да очакваме от всички да са герои"

Според Хърсев и Димитров надзорът в БНБ умишлено се въздържа да предприема действия по отношение на спасяването на КТБ, въпреки че разполага със сериозни правомощия, например да предложи увеличаване на капитала на КТБ от сегашните акционери или да покани други банки, които да влязат в управлението на КТБ.

Причината за бездействието, според Емил Хърсев, е страхът от наказателно преследване, а пример за това била намесата на прокуратурата, която "ясно показа, че ще търси наказателна отговорност".

Той определи внасянето на специалния закон за КТБ в 42-то Народно събрание като опит на ръководството на Централната банка да се освободи от отговорност.

По думите на двамата експерти - целта на консултативния съвет е да помогне, а не да обвинява БНБ.

Вложители в КТБ излизат на протест

Група клиенти на КТБ, които се обединиха в група във Фейсбук, възнамеряват да изразят недоволството си от бездействието на държавните институции. За днес от 15 ч. е насрочен протест пред сградата на Българската народна банка с искане за бързо решаване на казуса с КТБ.

Oще: бнб  валери димитров  вложители  депозити  емил хърсев  креди агрикол  ктб  протест  работодатели  синдикати  специален надзор  фонд за гарантиране на влоговете 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани