Хроника на деня 16.04,2010 | webcafe.bg
newscafe

Костов: Синята коалиция? Не влизам, там се пуши!

Webcafe.bg
16.04.2010, 18:01 (обновена 16.04.2010, 18:26)
Иван Костов

Снимка: © БГНЕС

Иван Костов: Синята коалиция? Не влизам, там се пуши!

*Парламентът ще продължи и следващата сряда с дебатите по промените в Закона за здравето, с които се либерализира режимът за пушенето на обществени места. В момента в сила е тоталната забрана на пушенето от 1 юни 2010 г. Обсъденият днес проект за промени на ГЕРБ предлага в заведенията с площ до 100 кв. метра собственикът сам да решава дали в тях да се пуши или не. В по-големите заведения обаче  трябва да се обособят помещения за пушачи, като повечето места трябва да са за непушачите. По време на дебатите лидерът на ДСБ Иван Костов обяви, че има конфликт на интереси и се обърна към вносителя на промените Иван Иванов с думите: „Откъде накъде ти ще решаваш заради мен? Знаете ли, г-н Иванов, че аз не влизам в парламентарната група на Синята коалиция? Защото вътре се пуши".

*Правителството обяви 18 април 2010 г. за ден на национален траур по повод на трагичната смърт на президента на Република Полша Лех Качински, неговата съпруга и полската делегация край руския град Смоленск на 10 април т. г., съобщи пресслужбата на МС. В неделя националният флаг на държавните институции ще бъде свален наполовина. В знак на съпричастност към жертвите и техните близки, правителството призовава да бъдат отменени планираните масови тържества.

*Най-близкият човек до бизнесмена Христо Ковачки и президент на „Миньор Перник" Никифор Вангелов, се е измъкнал от спецполицаите и все още не е арестуван. Той е бил един от „Недосегаемите", които властите е трябвало да задържат за измами с ДДС и пране на пари. Вангелов отговаря за енергийните проекти на Ковачки, освен това е женен за сестра му. Никифор Вангелов е собственик на ФК „Миньор". Той се опита да влезе в парламента като водач на пропорционалната листа на партия "Лидер" в Перник и събра 8.86% от валидните бюлетини. Партията на Ковачки обаче не прескочи 4%-ната бариера в национален план и остана извън парламента.

*Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) всеки месец ще дава на НОИ информация за издадени болнични листове от лекари. Данните ще включват идентификация на издалия болничния лист, както и на пациента, на когото е издаден. Други данни, с които НЗОК разполага, са номер на болничния лист, период на валидност и диагноза, за която е издаден. Информацията ще послужи на НОИ при проверки на болнични листове, допълват от касата. От януари до март НОИ е платил болнични на 160 000 души повече спрямо същия период през 2009 г.

*СЕМ изпрати писмо до Нова телевизия за "Биг Брадър Фемили". В писмото, подписано от председателя на СЕМ доц. Георги Лозанов и адресирано до Карл Якоб Андерсон, изп. директор на "Нова телевизия - първи частен канал" АД се отбелязва, че е установено, че са излъчени сцени, съдържащи прояви на вербална и физическа агресия между участници в предаването, както и аудиовизуално съдържание в противоречие с общоприетите морални норми и схващането за добрите нрави. Подобни епизоди са заплаха за физическото, психическото и моралното развитие на децата-участници в предаването и потенциални негови зрители, пише в писмото на СЕМ. Съветът настоява елементи от програмата с възможно вредно въздействие върху детската аудитория да не бъдат излъчвани преди 23,00 часа. СЕМ иска и „по-балансиран подбор на участниците, който да отговори на предварителна заявка на предаването, че ще е представително за българското семейство днес".

*Полуграмотен ром се е опитал да източи 1,6 млн. лв. ДДС, съобщиха от НАП. Фирмата му е регистрирана в софийската Дирекция за средни данъкоплатци. В искането за възстановяване на данък е записано, че са извършени услуги за 8 млн. лева на друга голяма фирма. Става дума за типичната измама, при която дружество, дължащо големи суми ДДС, търси фиктивни фактури от доставчици за извършени услуги. При проверката се оказва, че човекът, който на практика играе роля на бушон по веригата, дори не може да пише. Циганинът признал, че няма нищо общо с въпросната фирма, а просто му платили 100 лева, за да подаде декларацията.

*Депутати предложиха затвор за особена жестокост към животни. За умъртвяването на животно или за особена жестокост към животни народните представители от ПГ на КБ предлагат наказанието да е лишаване от свобода до 3 години или пробация и глоба от 2000 до 10 000 лв. Депутатът от ПГ на КБ Петър Курумбашев предположи, че за тази промяна в НК ще получат подкрепа от всички парламентарни групи, защото проявите на жестокост към животните трябва да се третират като обществено опасни деяния, а извършителите да бъдат подведени под наказателна отговорност. Депутатът каза, че случаят с кученцето Мима с отрязаните 4 крака може да се причисли като обществено опасно деяние.

*Семейство Обама е спечелило $5.5 млн. през миналата година, обявиха американските данъчни власти. Барак и Мишел Обама са дали малко над $329 хил. за благотворителност, като в това число не се включват $1,4 млн. от Нобеловата награда за мир, които президентът дари на 10 благотворителни организации. За сравнение, за същата 2009 г. руският премиер Владимир Путин е спечелил 3 889 807 рубли - около 134 200 американски долара.

Oще: барак обама  биг брадър фемили  болнични  ддс  жестокост към животни  закон  иван костов  недосегаемите  нзок  никофор вангелов  нова тв  пушене  роми  сем  траур 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани