"Фрийдъм хаус": България е почти демокрация | webcafe.bg
newscafe

Почти демокрация

Webcafe.bg
12.06.2014, 18:36 (обновена 12.06.2014, 21:15)
протест 620

Снимка: © Явор Николов

„Фрийдъм хаус" оценява демокрацията в България като полуконсолидирана.

Демокрацията в България е по-слаба спрямо миналата година показва доклад на организацията „Фрийдъм хаус" за демокрацията в бившите съветски страни. От падането на комунизма страната ни е укрепила система от демократични институции, като през 2004 година се присъедини към НАТО, а през 2007 година към ЕС.

Проведени са редица парламентарни, президентски и местни избори свободно, честно и без нарушения. Преди 2013 година, в продължение на едно десетилетие, страната се радваше на стабилни и пълномандатни правителства, пише в доклада на организацията.

Въпреки това обаче демократичните институции на страната проявяват редица слабости - неефективността и подкупността в политическата система като цяло, а в частност в съдебната система, все още са смятани за основните пречки пред борбата на страната срещу корупцията по високите етажи на властта и организираната престъпност.

Общественото доверие в демократичните институции е ниско, а етническите малцинства се изправят пред дискриминация. Събитията през 2013 година, включително назначението на заможен медиен магнат като директор на службата за национална сигурност, което породи мащабни протести, илюстрираха тези проблеми и показаха близките връзки между политическите водачи и различни икономически интереси", се казва в текста.

В доклада организацията определя рейтинга за демокрацията в България за 2014 година на ниво 3,25, което прави страната полуконсолидирана демокрация. Скалата е от 1 (най-добър резултат) до 7 (най-лош резултат).

Рейтингът е претърпял понижение спрямо 2013 година, когато оценката за състоянието на българската демокрация е била 3,18. За националното демократично управление организацията дава на България 3,75 пункта, а за изборния процес 2,25.

Оценката за гражданското общество е 2,25. Независимостта на медиите е оценена с 4,00, а местното демократично управление с 3,00. На съдебната рамка и независимостта на съдебната система е даден рейтинг 3,25, а корупцията е оценена с 4,25.

Oще: freedom house  власт  гражданско общество  демокрация  доклад  правителство  съдебна система  управление  фрийдъм хаус 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.