Доклад обвини България, че гони бежанци в Турция | webcafe.bg
newscafe

Доклад обвини България, че гони бежанци в Турция

Webcafe.bg
24.04.2014, 13:38 (обновена 24.04.2014, 14:29)
бежанци

Снимка: © Явор Николов

Бежанци в центъра на жк. "Овча Купел"

Граничната полиция на България систематично гони и отблъсква обратно в Турция имигранти и търсещи убежище от Сирия, Афганистан и други държави, твърди международната неправителствена организация Human Rights Watch.

В доклад, който предстои да бъде официално оповестен в началото на следващата седмица (29 април), организацията цитира 44 случая на общо 519 върнати новопристигнали от българската граница, някои от тях - насилствено.

Подобна практика, твърди организацията, България прилага от ноември миналата година насам. Информацията е публикувана на сайта на Human Rights Watch под заглавие „Фалшивите добри новини на България за бежанците".

Цитиран е и докладът на Върховния комисариат на ООН за бежанците (ВКБООН) от януари, който откри нечовешки условия за пребиваването им у нас.

Тогава стана ясно, че българските власти не предоставят основни услуги като доставки на храна и медицинска помощ, държат мигрантите в лагери без основателни причини и отлагат тяхната регистрация. Така ООН призова държавите от Европейския съюз да не връщат бежанци обратно в България.

Human Rights Watch установява, че битовите условия в центровете за настаняване и административните процедури за бежански статут са се подобрили.

Същевременно правителството се похвали, че миграционният натиск към България е спрян и ситуацията е овладяна. Как обаче е постигнат този „успех"?

Афганистанецът Абдуллах разказва, че български полицаи са го пребили веднага, след като е заловен на границата с още няколко души. Последвал нов побой с юмруци в стомаха в присъствието на ръководителя на отряда. Опитал да избяга, но бил заловен. След това е съпроводен от военни до границата и му е наредено да се върне в Турция.

Мъжът описва събитията по време на интервю в южната ни съседка през януари.

Oще: human rights watch  бежанци  българия  гранична политиция  оон  сирия  турция 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 24.12.2010, 15:25

5 Илия Илиев | 25.04.201410:15

Много българи се опасяват,че паралено с прожектирането на Историческият турски сериал"Великолепният век"(които е римейк на българският исторически фимл "Златният век") в българската държавна администрация навлизат "турски дервиши",както е било в Отоманската империя.
Имигриралите в САЩ българи,излязоха на протести поради факта,че турската асимилация може да премине в военна окупация на държавната граница!
   

оценка

+2 -1

Регистриран на: 12.11.2011, 13:00

4 Govedo13 | 25.04.201409:58

Тея какви платени лайнари са. В България не пристигат бежанци а нелегални емигранти.

Според международното право държавите нямат право да експулсират бежанци.
Обаче пак според него бежанец е този, който напуска родната си страна поради природно бедствие или война.

Т.е сирийците са бежанци в Турция като идват от Сирия, но понеже в Турция няма природни бедствия или война, България е в пълното си право да не приема никакви нелегални емигранти, а ако такива влезнат в територията й да ги експулсира. Ако държавата ни беше нормална, то нямаше да има дори и хиляда сирийци на наша територия. Но по-добре късно от колкото никога.
   

оценка

+5 -1

Регистриран на: 13.04.2014, 16:09

3 Bulgarski_Colombiec | 24.04.201418:04

Така ли? А за Гърция може да има стена на границата им с Турция а за България не може така ли? ееее тез от ООН ни вземат са Мезе. Браво на Граничарите.
   

оценка

+4 -1

Регистриран на: 24.11.2011, 16:57

2 burkera | 24.04.201418:00

Ако е вярно, мога само да им кажа едно БРАВО на наште граничари!
   

оценка

+5 -2

Регистриран на: 31.03.2014, 18:13

1 medeamona | 24.04.201417:38

Тия от Humans right watch си вземат по едно семейство и да си ги гледат у тях...
Много е лесно да седиш отстрани и да даваш акъл. Ама и Европата не ги иска.
В Турция война няма, да си седят там. И културата им култура и религията обща...
   

оценка

+5 -2

Най-коментирани