Според българския еврокомисар Кристалина Георгиева въпречи че вече две години сме в криза, още не можем да кажем какво ще стане през следващото тримесечие или след година-две | webcafe.bg
newscafe

Кристалина Георгиева: Непредсказуемата криза...

Webcafe.bg
20.09.2010, 09:37 (обновена 20.09.2010, 14:33)
кристалина георгиева

Световната икономика още се влачи по корем, заяви по БиТиВи еврокомисарят Кристалина Георгиева...

Ние сме в условията на криза, която все още има доза на непредсказуемост, заяви по Би Ти Ви днес еврокомисарят Кристалина Георгиева. Според нея въпречи че вече две години сме в криза, още не можем да кажем какво ще стане през следващото тримесечие или след година-две.

По думите й не се очаква да има втора вълна на рецесията. Когато правителствата и бизнесът са предпазливи обаче, самото излизане от кризата се забавя.

"Много бавно, много внимателно и много предпазливо се действа, което означава, че световната икономика се влачи по корем", заяви еврокомисарят.

По повод ситуацията в България и състоянието на икономиката, тя коментира, че трябва да сме предпазливи и да държим здраво фискалната дисциплина, както и да се обмислят стимули за бизнеса.

Според българския еврокомисар държавата има нужда от структура за борба с бедствията, която да е подчинена на премиера. В момента "Гражданска защита" е на подчинение на вицепремиера и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов.

"Г-н Цветанов е много сериозен човек, ние сме много добри приятели, много го уважавам за това, което той прави. Но, ако ме питате логично къде трябва да бъде тази структура, отговорът е, че тя трябва да бъде на директно подчинение на министър-председателя, дали е агенция, дали е... Тя дори може да си стои в МВР, както е сега, но да има директна линия. Защото, когато се наложи, трябва да могат и икономическите министерства да реагират, регионалният министър Плевнелиев може да има роля. Много често строителните организации имат голяма роля. Те имат техника, която може да помогне в случай на земетресение със затрупани хора", даде пример Георгиева.

Кристалина Георгиева обяви още, че броят на жертите от бедствия в света са се увеличили 5 пъти от 1975 г. досега. Най-голямата причина за това според нея е промяната в климата. На второ място е увеличаващият се брой на населението на Земята, а на трето - развитието на икономиката.

Във връзка със сеизмичната активност в последните седмици Георгиева коментира, че София действително е строена да издържи между осма и девета степен при земетресение.

Проблемът не е в това дали са ни хубави стандартите, проблемът е в това дали имаме добър контрол тези стандарти да се спазват. Моето пожелание и към министър Плевнелиев, и към правителството като цяло е много сериозно да се отнесе към този въпрос за оценка на това колко надежден е контролът при строителството, каза още Кристалина Георгиева.

Oще: земетресение  икономика  криза  кристалина георгиева 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани