Наказателна процедура от ЕК срещу България заради КТБ | webcafe.bg
newscafe

Наказателна процедура от ЕК срещу България заради КТБ

Webcafe.bg
25.09.2014, 13:30 (обновена 25.09.2014, 17:23)
ктб протест

Снимка: © webcafe.bg

Схемата за гарантиране на депозити трябва да е в състояние да изплати надлежно доказаните вземания на вложителите в рамките на 20 работни дни, а в случай с КТБ вложителите нямат достъп до парите си вече над 3 месеца

Европейската комисия откри наказателна процедура срещу България заради кризата с КТБ и неспазване на принципа на свободното движение на капитали, тъй като вложителите нямат право до своите спестявания до 100 000 евро. Брюксел очаква незабавен достъп на вложителите в банката до сумите по депозитите им, които са блокирани от 20 юли, когато БНБ постави КТБ и дъщерната й ТБ „Виктория" под специален надзор.

Според Брюксел това е неоправдано и непропорционално ограничение на свободното движение на капитали. Комисията отбелязва по-специално, че двете банки са били поставени под специален надзор с пълно преустановяване на плащанията и банковите дейности, въпреки че националното право позволява мерки с по-ниска степен на намеса.

Заради това имаше и серия протести на дребни вложители в банката, чийто мажоритарен собственик Цветан Василев се предаде на полицията в Сърбия, като му е наложена мярка за неотклонение „подписка".
Наказателната процедура започва с уведомително писмо за открити нарушения, на което българските власти трябва да изпратят отговор до 15 октомври.

Брюксел припомня текстовете в директивата относно схемите за гарантиране на депозити, където е предвидена схема от три стъпки за изплащане на вземанията на вложителите:

1 Компетентният орган се уверява, че депозит, който е дължим и платим, не е бил изплатен от кредитна институция.

2. В рамките на пет работни дни след това заключение, компетентният орган трябва да определи дали съответната кредитна институция изглежда неспособна за момента, по причини, които са пряко свързани с нейното финансово състояние, да изплати депозити, които са дължими и платими и че не съществува близка перспектива тя да бъде в състояние да го направи.

3. Схемата за гарантиране на депозити трябва да е в състояние да изплати надлежно доказаните вземания на вложителите в рамките на 20 работни дни, след като компетентният орган е взел своето решение.

Oще: бнб  вложители  депозити  европейска комисия  ктб  наказателна процедура  пари  специален надзор  цветан василев 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 10.05.2011, 11:06

2 Levitt Hostel | 26.09.201408:36

В този смисъл трябва да се посочи, че възможностите на държавата по отношение на избора, какъвто и да е той, не са големи. Ако държавата избере вариант да не плаща гарантираните депозити до 100 000 евро тя рискува възможността поради отказ от доверие на съдържателите на депозити в български банки да предизвика паника, която да се изразява в масово теглене на депозити от всички банки, опериращи на българския пазар. Тогава резултатът ще е катастрофа. Вторият вариант е решение да се изплатят гарантираните депозити. Този вариант е също трудно осъществим, тъй като ,както стана ясно - парите за това липсват. Държавата трябва да търси и решение за депозитите на държавните дружества и общините - отказът от решение не означава нищо друго освен фалит за последните. При всички съществуващи, теоретични възможности, няма нито една , която да не преминава през тегленето от държавата на нови заеми, които да бъдат изплащани от българските данъкоплатци.Впредвид заразния пример в САЩ и Европа, където частни банки бяха спасявани с парите на данъкоплатците най- вероятният избор на следващото правителство ще е тегленето на нов заем
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 10.05.2011, 11:06

1 Levitt Hostel | 26.09.201408:15

Аз се съмнявам, че една такава наказателна процедура ще реши ликвидния проблем в банката, както се съмнявам въз основа на нея Фондът за гарантиране на депозитите да се увеличи. Истината, която няма да чуете по новините е , че държавата България е в състояние на необявен банкрут, а отлагането на огласяването на данните по проверката на одита е единствено опит да се поддържа заблудата , че фактическият мъртвец може да бъде спасен с медикаменти, в конкретния случай- пропаганда.
Ако е вярно твърдението на Искров, че за спасяването на КТБ са необходими 6,5 млрд. лева то трябва да се каже, че такава сума е непосилна за българската държава. Във Фискалния резерв на БНБ има само на документи 6 млрд. лева, от който 1,5 млрд. пенсионен фонд, 1.5 млрд. заем, което предишното правителство взе за вливане на ликвидност в Първа източна банка, около 1 млрд. За извеждане от експлоатация на ядрени мощности .. и плащане по дългове. От друга страна, служебното птавителство и това, което дойде чрез избори ще трябва да реши следните въпроси : 1.да бъдат ли изплатени гарантираните депозити до 100 000 евро. 2. Впредвид на факта, че в КТБ се съхраняваха парите на държавни дружества, общини.. Т.е юридически лица, чиито депозити не са гарантирани от Фонда за гарантиране на депозитите, но въпреки това спирането на дейността им в резултат на липса на средства би лишило обществото или части от него от обществени услуги, като здравеопазване, образование
   

оценка

+0 -0