Прокуратурата поиска 15 години затвор за Александър Томов | webcafe.bg
newscafe

Прокуратурата поиска 15 години затвор за Александър Томов

Webcafe.bg
25.01.2011, 13:11 (обновена 26.01.2011, 11:45)
Алескандър Томов

Александър Томов все си твърди, че обвинението срещу него било съшито с бели конци...

Софийската градска прокуратура поиска наказание от над 15 години лишаване от свобода за Александър Томов, както и конфискация на имущество и временно лишаване от право да заема държавни постове. Според обвинението наказанието се иска заради източени около 36 млн. лева от "Кремиковци" и ЦСКА.

Освен като президент на ЦСКА и шеф в "Кремиковци", Томов е бивш вицепремиер, депутат и лидер на няколко политически партийки с различни имена и социалдемократическа идеология.

Бившият президент на ЦСКА, който беше и изпълнителен директор на "Кремиковци" до 2008-а, след препродажбата на комбината на индийския предприемач Прамод Митал, е обвинен в длъжностно присвояване на 3.5 млн. евро от футболния клуб и за длъжностни престъпления, с които е ощетил комбинат "Кремиковци" с 29 млн. лева.

Заедно с Томов подсъдими са Александър Гарибов, Иван Танев и Божко Бонев, бивш изпълнителен директор на "Кремиковци" при приватизацията на комбината от Валентин Захариев. Те могат да получат наказание между 10 и 20 години лишаване от свобода.

Според прокуратурата има достатъчно доказателства, че подсъдимите са извършили престъпленията, за които са им повдигнати обвинения. Прокурорът по делото Божидар Джамбазов заяви пред съда, че Томов и Гарибов са действали като длъжностни лица, за да получат кредит за футболния клуб, който е обезпечен чрез пари на "Кремиковци".

Става въпрос за сделка в изключително големи размери, от която са настъпили вредни последици за клуба. По това обвинение обвинителите поискаха наказание над минималния размер, предвиден в закона за това престъпление, както и да бъдат лишени от права да изпълняват длъжност в държавни и общински предприятия и в търговски дружества. Държавното обвинение поиска и да бъде наложена конфискация в максимален размер на двамата подсъдими.

Томов продължава да се оправдава с действия на правителството на тройната коалиция.

Запор над имането на Томов през март 2009 г.

През март 2009 г. Комисията за установяване на имущество, придобито от престъпна дейност (КУИППД) наложи обезпечителни мерки по бъдещ иск за отнемане в полза на държавата на имущество, придобито от престъпна дейност срещу бившия шеф на "Кремиковци" и футболен клуб ЦСКА Александър Томов.

Общата стойност на обезпеченото имущество е в размер на 827 956 лева.

Икономическият анализ показал, че има съществена разлика между приходите и разходите на Александър Томов. Разходите надвишават с 4 942 минимални работни заплати доходите му.

За да бъдат защитени интересите на държавата, комисията наложи наложени следните обезпечителни мерки:

- Възбрана върху недвижим имот - жилищна сграда на два етажа в с. Студена, с обща площ 360 кв.м; с басейн в имота, на който покривната конструкция и инсталациите заемат 90 кв.м;

- Възбрана върху апартамент в София, със застроена площ 153 кв. м, ведно с подземен гараж - с площ от 20 кв.м и избено помещение с площ от 10 кв.м;

- Запор на дружествените дялове на Томов, в капитала на "Интернешънъл метал форуърдинг" ЕООД;

- Запор на 270 акции (притежавани от Томов), от капитала на "Булинвест груп - АД" АД;

- Запор на 9 банкови сметки, открити в лицензираните банки в България, с титуляр Александър Томов.

Съгласно изискванията на закона, Комисията за установяване на имущество, придобито от престъпна дейност ще внесе искова молба в съда за отнемане в полза на държавата на имуществото на Александър Томов, след влизане в сила на присъда за извършени престъпления от НК.

Тоест, ако съдът се произнесе с осъдителна присъда, това имане на Томов може да му бъде отнето... 

Oще: александър гарибов  александър томов  божко бонев  запор  имущество  кремиковци  престъпления  прокуратура  съд  цска 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани