Италианският съд не пусна Брендо в България | webcafe.bg
newscafe

Италианският съд не пусна Брендо в България

Webcafe.bg, по БНР и "24 часа"
18.03.2013, 11:15 (обновена 18.03.2013, 13:45)
съд

Италианското, българското и румънското правосъдие искат Брендо за заседания

Съдът в Милано отказа подсъдимият по мегаделото "Кокаиновите крале" Евелин Банев-Брендо да бъде доведен в България, за да може Софийският градски съд да се произнесе по искането на Румъния той да й бъде предаден във връзка с разследване за трафик на наркотици. 

Заради интензивните заседания, насрочени по делото "Кокаиновите крале", от Италия смятат, че през юни няма как да предадат Банев, за да се явява по мярката си в България. Освен това се оказа, че има нерешен казус между Италия и Румъния, тъй като няма яснота кой ще поеме разходите по трансфера му от Италия до България и от там до Румъния.

Затова СГС даде да се разбере, че ако до 26 април, когато е насрочено заседанието, на което ще се решава за европейската заповед за арест, няма споразумение между Италия и Румъния и няма яснота около възможността Банев да пристигне в България, ще смята делото за приключено и ще го прекрати. 

Междувременно ще бъде изпратено запитване чрез българските представители в Италия до самия Евелин Банев, който да каже дали желае да участва в съдебните заседания по искането на Румъния да й бъде предаден.

Днес стана ясно, че задочно на 8 март Апелативният съд в Румъния е наложил превантивен арест за Брендо. Той се търси за трафик на наркотици.

Брендо, мозък и организатор на трафика с кокаин

Роденият през 1964 г. Евелин Банев в момента се намира в затвора във Вогера, на 50-ина км южно от Милано, съобщи "24 часа". Там му прави компания и друг българин, обвиняем с него в същия процес - 42-годишният благоевградчанин Радослав Атанасов - Ради.

Още няколко са българите, които съдът в Милано съди по съкратената процедура за престъпления, свързани с наркотици. Обвиненията срещу тях са от най-различно естество и в зависимост от ролята, която всеки от тях е имал в нелегалната организация. Според закона всеки от осъдените по съкратената процедура ще се възползва от намаление с една трета на наказанието си.

Срещу Банев обаче са най-тежките обвинения, тъй като именно той се смята от магистратите за шеф и организатор на международната банда за наркотрафик. Той е вземал самостоятелно оперативни решения и давал на съдружниците си заповеди и разпореждания по време на извършвания трафик, и най-вече на сънародниците си Матей Боев и Тинко Гарев и на италианеца Антонио Мелато. Смята се, че Банев е финансирал и надзиравал всички операции по внос на кокаин.

Oще: брендо  българия  дело  евелин банев  италия  казус  наркотици  румъния  сгс 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани