“Юлен“ се накокържи на съда | webcafe.bg
newscafe

"Юлен" се накокържи на съда

Webcafe.bg, по Dir.bg и Дневник
17.05.2013, 18:28 (обновена 18.05.2013, 19:00)
банско

Според "Юлен", ВАС са дискредитирали стабилните административни актове

Концесионерът на скизона Банско - "Юлен" АД, разпространи изявление до медиите, в което оспори решение на Върховния административен съд. Преди дни магистратите постановиха, че лифтът в местността "Платото" е извън обхвата на концесията и зоната за ски съоръжения на Национален парк "Пирин.

Петчленен състав на ВАС отмени както решението на тричленен състав отпреди четири месеца, така и това на министъра на околната среда и водите от август 2010 г. Тогава с административен акт Нона Караджова постанови да не се извършва Оценка на въздействието върху околната среда (ОВОС) на инвестиционното предложение "Подмяна на съществуващи два влека тип "паничка" и тип "котва" с четириседалков лифт тип "Купелбар" - 4 CLD, в "Платото".

Решението на Карадожва беше потвърдено от тричленен състав на ВАС на 16 януари т.г.

Не сте прави

Според „Юлен", не може да се прави извод, че съоръжението е незаконно, въпреки че съдът е постановил, че то трябва да мине през екологична оценка. От ръководството на "Юлен" АД заявяват, че изграждането е извършено при пълно спазване на предвидените в действащото законодателство процедури и въз основа на всички необходими разрешения.

"Това за нас е безспорно. Всеки опит да се твърди обратното ще злепостави държавния интерес, тъй като изграждането дискредитира стабилните административни актове, въз основа на които се извършва всяко едно строителство в страната. Всеки опит на някого да квалифицира тези съоръжения като незаконни, ще ангажира отговорните институции по реда на Закона за отговорностите на държавата за причинени вреди", се казва още в изявлението на концесионера.

От "Юлен" са силно загрижени от "ненормалната в подобни случаи активност на някои държавни органи и ресорното министерство в последните дни на мандата им, които под прикритието на евтини медийни изяви продължават практиката на рекет и безпрецедентен натиск върху българския бизнес, инвеститорите и данъкоплатците".

Прецедент

Решението е важно, тъй като чрез него ще се тълкува неясния концесионен договор на ски зоната и по-специално за нейната площ. Като реакция по него, от пресцентъра на екоминистерството заявиха, че се свиква работна група от експерти, които ще търсят начин ведомството да изпълни решението на съда.

 

Oще: банско  вас  лифт  юлен 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 31.08.2010, 13:11

2 Бай Пешо Танкиста | 18.05.201312:00

Айде стига ни я набивахте тая архаична дума "накокържен".На 12.05 Виза Недялкова я ползва в един контекст по време на интервю в Канал 1, и от тогава много модерно ви прозвуча ,та я ползват 35% от драскащите журналисти в БГ.Има десетки други синоними на думата,но не-понеже е модерно ,а я ползваме сега.Въпреки ,че е супер архаична и се среща основно в литературата-за пример "На браздата" от Елин Пелин.В съвремието би следвало да се замести с "надървен",и така простолюдието би я разбрало по-добре.И понеже пишете по смешен начин за да ви разбира основната маса народ,се придържайте към това правило и няма да ви правим забележка за оригиналните,но недобре приложени думи.Не се връзва някак си в съвремието,както потурите не се вписват добре в съвременния дрескод,освен в Анадола и БГ гетата.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 23.08.2012, 10:53

1 Зеленото човече | 18.05.201310:47

Целият този проблем се появи след работа на „зелените“, които уви не са никакви зелени, а тъмно червени. Нещастниците събраха 0-7% от гласовете на българите, но все още имат чувството, че владеят света. Защо не направят протест срещу Пампорово, където всичко е незаконно – пистите, лифтовете. Не е ли време Тома Белев да излезе и да каже защо пусна багери и бетонира в Поморийското езеро. И като говоря за бетон... от партията на „зелените“ казаха, че ще подкрепят изграждането на всеки ветропарк. В основите на една "перка" се изливат стотици кубици бетон. Законно и безвъзвратно. "Перката" може да се демонтира един ден, бетонът остава.
   

оценка

+0 -3

Най-коментирани