България и още 11 в ЕС срещу ГМО царевицата | webcafe.bg
newscafe

България и още 11 в ЕС срещу ГМО царевицата

Webcafe.bg
13.02.2014, 13:28 (обновена 13.02.2014, 14:31)
ГМО

Снимка: © БГНЕС

България вече на няколко пъти печели битката срещу ГМО културите

Министрите на външните работи и министрите по европейските въпроси на 12 държави членки на ЕС, включително България, изпратиха съвместно писмо до еврокомисаря по здравеопазването Тонио Борч с призив Европейската комисия да преразгледа проекта си на решение за разрешаване на отглеждането на ГМО царевица 1507 на територията на общността, съобщи пресцентърът на МВнР.

Подписалите писмото са министрите на външните работи и на европейските въпроси на Австрия, България, Италия, Кипър, Латвия, Литва, Люксембург, Малта, Полша, Словения, Франция, Унгария.

В писмото се припомня резултата от дискусията по този въпрос на заседанието на Съвета "Общи въпроси" на 11 февруари, когато 19 държави членки са се обявили против разрешаването на отглеждането на генномодифицирана царевица на територията на ЕС.

Убедени сме, че Комисията не може да пренебрегне правните, политическите и научните притеснения, изразени от толкова много държави членки. Негативна е и позицията на Европейския парламент, се подчертава в писмото до комисаря по здравеопазването.

"Има някои стъпки, които все още могат да се предприемат - например отлагане на окончателното решение с няколко месеца и междувременно бърза промяна в правилата, така че страните членки да имат право да налагат забрана за култивиране на ГМО, независимо от разрешението на Комисията.

Ще търся съдействие от Кристалина Георгиева по този въпрос. Каквото и да стане, България не бива да допуска тази култура на своя територия!", написа Кристиан Вигенин преди дни в профила си във Facebook по този повод.

Oще: българия  гмо  ес  позиция  царевица 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 23.09.2013, 21:48

1 GETI | 13.02.201423:45

Българското правителство се оправда за решението си с ЕС и неговите директиви за освобождаване на ГМО в околната среда...

- Преди повече от 20 години имаше един такъв израз „Така каза другаря Ленин.” Върви и го намери какво и къде е казал, но мълчиш, защото нямаш право да питаш. Сега гледаме същия филм. Необяснимо е това странно желание на хората, искащи да променят закона, въз основа на някаква мъглява директива. Тези хора нямат право да вземат едностранчиви решения, още повече, когато тези решения касаят здравето, екологията и икономиката на цял един народ.
- В същата тази Директива 2001/18/ЕО на Европейския парламент и на съвета се посочва, че освобождаването на ГМО в околната среда следва да бъде внимателно контролирано. Смятате ли, че институциите у нас са подготвени за такъв контрол?

- Трябва ясно да се разбере, че тук става дума за живи организми, които се размножават и имат свой живот. Не става дума за найлонови торбички или токсични отпадъци. Кой може да контролира природата? Кой може да контролира живота? Контролът на ГМО по документи може да съществува, но практически е невъзможен! Затова и бащата на молекулярната биология д-р Ървин Чаргоф предупреждава, че “генното инженерство е по-голяма заплаха за света от ядрените технологии”.
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани