София Тех Парк слага ръка на парите за иновации | webcafe.bg
newscafe

София Тех Парк слага ръка на парите за иновации

Webcafe.bg
02.07.2012, 15:59 (обновена 02.07.2012, 17:06)
офис

Снимка: © Sofia photo agency

Сгради или инкубатор за бизнес ще е бъдещият София Тех Парк

Държавното търговско дружество "София тех парк" ще управлява част от парите за иновации, които идват от ЕС, а не дирекция в Министерството на икономиката, енергетиката и туризма. Това става ясно от интервю на директора му Елица Панайотова пред Зорница Латева от в. "Труд".

Панайотова обяснява, че идеята е мениджмънтът на парка да е и фонд мениджър. "Представям си, че подкрепата за даден иновативен проект от страна на парка може да служи като гаранция за отпускане на финансиране, включително европейско, за реализирането му. За целта обаче се изисква управлението на парка да натрупа успешни истории, за да тежи мнението му".

От интервюто се разбира, че все още не е ясно каква част от 50-те млн. евро от оперативна програма "Конкурентоспособност", които държавата насочва към проекта, ще отидат за същинското строителство и останалите за какво ще се използват. Въпреки че, по думите на Панайотова, през септември трябва да е ясна концепцията на парка - извън сградите, както и с какво друго, освен с евтина работна ръка, ще бъдат привличани за участие международни компании.

Тя посочва, че част от 50-те милиона евро ще отидат за инфраструктура. "В момента достъпът до терена (на 4-и километър на бул. "Цариградско шосе" в София - бел.р.) е труден - има нужда от нови улици, пешеходни подходи, автобусни спирки. Трябва да се появят и първите сгради. Надяваме се част от средствата да финансират и първата иновация в парка".

Договорите за строителство трябва да са подписани в края на 2013 г., а до края на 2015 г. средствата да са усвоени.

На въпрос: "Има ли интерес от страна на бизнеса?" директорът на "София Тех Парк" отговаря: "Да, но всички се притесняват паркът да не се превърне в проект за недвижими имоти". Панайотова обяснява, че същността на проекта е "взаимодействие между най-иновативните хора и компании и тези, които вече са утвърдени и имат достъп до пазари и до финансиране, както и между науката, образованието и бизнеса".

"Ще има стартиращи фирми, които идват, за да получат подкрепа - финансиране, достъп до лаборатории, до хора и компании с опит и контакти, както и до административни услуги. Ще има представители на научните и изследователските среди. Компаниите, които вече са се установили на пазара и не присъстват с офиси в парка, ще могат да участват в организираните семинари, конференции, обучения или да наемат помещения за временно ползване - по проект, за научно изследване, лаборатории".

От интервюто се разбира, че паркът няма да разчита само на еврофондове, а ще привлича такова от частни компании, общината, държавата, банки, които да дават нисколихвени кредити на стартиращите фирми, поканени да влязат в парка. Допълнителен източник на финансиране ще е и подготвяният в момента държавен фонд за подпомагане на иновациите, казва Панайотова. Това, на практика означава, че ще има предварително пресяване на стартиращите компании, които ще бъдат "приютени" в парка.

Oще: бизнес  българия  дружество  евро  ес  иновации  проект  софия тех парк 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 02.07.2012, 19:30

3 простите неща | 02.07.201219:56

Ами измислиха го.
Някой да не си помисли че този парк има нещо общо с иновациите. Ако са искали да направят нещо за иновациите да са го направили до сега. А до сега не са направили абсолютно нищо.
Понеже нямаме иновации в страната (4 на един милион население при 130 на милион за страните от ЕС) От еврофондовете пряко до иноватори са достигнали 2% от всички пари в края на периода. Закона за иновациите трябваше да е приет преди три години.
И с тоя технопарк опитват да си издействат спокойствие от ЕС за известно време като усвояват някакви пари по иновации (щото по друг начин не могат) Пък и само така може и да понамажат приближените фирми щото за иновациите се задържат пари които няма как да се откраднат иначе.
Проста работа е политиката Обещаваш нещо. като дойде време за резултати обещаваш друго ...после трето.( Накрая може да кажеш дори че нищо не си обещавал.) Кой ти гледа какво си свършил. Пък като ти се изтъркат номерата онези които са те поставили ще те сменят с друг А Вие им плащате масрафа
Много щастлив
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 04.11.2010, 13:42

2 Mile Manolov | 02.07.201219:11

бантускотия пак ще успее да изсере едно огромно лайно... оно че ше се разсмърди е ясно ма нали треа да се симулира дейност. простено им е muhihihihi
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 24.06.2011, 16:31

1 Miryana Yovcheva | 02.07.201217:35

Някой ще обясни ли с думи прости каква, е концепцията на тоя София Тех Парк, освен "усвояването на 50-те млн. евро по оперативна програма “Конкурентоспособност”?.... Шокиран
Високопарни интервюта, изявления и какво ли още... Ще кажат ли дали ще има "голяма компания", която ще наеме младите специалисти, които ежегодно завършват магистратура по "Генетика и геномика", "Физика на плазмата и термоядрен синтез", "Квантова електроника и лазерна техника" и какви ли още не чудеса на съвременната наука... Или просто ще осигурим още едни "високо качествени офис сгради клас А" за наемане на площи за call-центрове и support-инжинеринг... Та помежду другото да осигурим и малко работа на позакъсалите проектантски и строителни фирми в тая криза....и да "посъживим" бранша. Въпрос
А най-вероятно София Тех Парк е Бизнес парк София - част 2 (а да не напомняме, кой е бил основно действащо лице там...) Чуди се
   

оценка

+4 -0