Главният прокурор - умерен оптимист за доклада на Брюксел | webcafe.bg
newscafe

Главният прокурор - умерен оптимист за доклада на Брюксел

Webcafe.bg
04.10.2013, 16:48 (обновена 04.10.2013, 17:10)
сотир цацаров

Снимка: © Явор Николов

Главният прокурор "усеща" евродоклад по някое време през януари 2014 г.

Общото усещане е, че Европейската комисия ще представи следващия си доклад за напредъка на България по механизма за сътрудничество и проверка през януари догодина, а не до края на тази година. Това съобщи в Брюксел главният прокурор Сотир Цацаров, цитиран от БТА.

Предишният доклад на ЕК за България бе през юли м.г., като дотогава Комисията издаваше препоръки на всеки шест месеца. За пръв път през 2012 г. ЕК реши да остави срок от година и половина преди следващата си оценка.

Попитан какво очаква да бъде съдържанието на предстоящия доклад, главният прокурор отговори, че е умерен оптимист и че не е песимист. Въпреки всичко очаквам, че ефективни дейности, осъществени от Висшия съдебен съвет (ВСС) и от прокуратурата, ще бъдат отчетени, добави той.

"Трябва да бъдем реалисти, никой не може да очаква, че бихме стигнали до такива оценки в докладите, които да ни дадат основание да мислим, че едва ли не е възможно механизмът за сътрудничество и проверка да престане да съществува", посочи Цацаров.

Обвинител №1 говори пред журналисти след срещата си с главния секретар на ЕК Катрин Дей. На нея той и заместникът му Пенка Богданова са представили конкретни документи и срокове за това какво е направено и какво се очаква да бъде извършено по препоръките в докладите досега.

Сред постиженията той открои осъществения функционален анализ по препоръките на комисията на структурата, функциите и организацията на прокуратурата. "На тази основа е изработен план за действие в държавното обвинение за следващите 18 месеца, одобрен от ВСС", уточни главният прокурор.

По актуални теми

Попитан за хода на разследването на случая с бюлетините в Костинброд, Цацаров съобщи, че до седмица би следвало да има обвиняем/и, като бъде внесен обвинителен акт в съда.

По повод на разследването за незаконни подслушвания, извършени от бившата Специализирана дирекция "Оперативни технически операции" (СДОТО) към МВР, главният прокурор отбеляза, че приключването на проверката е свързано с изпълнение на съдебна поръчка от Великобритания, тъй като замесената техника е британско производство.

"Имам уверенията, че британската страна ще ни съдейства максимално. Съдебна поръчка касае проучването и възстановяването на информацията от апаратурата. От наша страна са дадени пълни уверения, че разследването не касае длъжностни лица във Великобритания - последен елемент, необходим за пристъпването към изпълнението на тази поръчка", уточни Цацаров.

Oще: доклад  европейска комисия  катрин дей  мониторинг  праовсъдие  сотир цацаров 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани