Нередности и забавяния във Фонд "Земеделие" | webcafe.bg
newscafe

Нередности и забавяния във Фонд "Земеделие"

Webcafe.bg по БНР
20.07.2014, 12:19 (обновена 20.07.2014, 12:38)
държавен фонд земеделие

За забавени документи призна новият изпълнителен директор на фонда пред БНР

Атанас Добрев, който преди броени дни бе назначен за изпълнителен директор на ДФ "Земеделие", след скандалите между земеделския министър проф. Димитър Греков и бившия директор на Фонда Мирослав Николов, направи отчет за дейността на фонда пред предаването на БНР "Неделя 150".

Новоназначеният директор призна за забавянето на над 3500 документа. Той описа пред БНР какво е успял да свърши с екипа професионалисти само за 4 дена. Ето какво каза той:

"Само за четири дни от встъпването ми в ДФ "Земеделие" направих следното. Още първия ден назначих комисия, която да опише намерените в кабинета документи на бившия изпълнителен директор на ДФ "Земеделие".

Докладът, който ми се представи в петък вечерта е над 180 страници и описва над 3500 документа, които са забавени.

За четири дни екипът на Фонд "Земеделие", който е само от професионалисти, успяхме да платим над 15 млн. евро по Програмата за развитие на селските райони. Това са изпълнени проекти, договорени през 2012 година.

Подписах 47 договора по Мярка 121 за модернизиране на селски стопанства. Разбира се, повечето от тях са биостопанства.

Одобрих 84 тръжни процедури на общини, които са кандидатствали с проекти за селски туризъм и за подобряване на инфраструктурата в селските райони по Мерки 321 и 322.

Одобрени са планирани търгове на 34 общини, така че те да могат да стартират своите обществени поръчки по вече договорени проекти.

Изпратени са и 19 писма до кметове за допълнителни уточнения по минали търгове. Подписах над 60 окончателни анекса към договори на общини, включително по Ос 4 "Лидер". Кандидатите са поканени да подпишат документите.

Започнах подписването на договори на бенефициентите по Мярка "Преструктуриране и конверсия на лозя" . Приети са около 65 проекта за конверсия са сортовия състав на насажденията. /.../

Успяхме да изплатим 1,7 млн. лева за реклама на наши продукти в чужбина по схемата на промоционалните програми. Плащанията са междинни и се разпределят между четири асоциации.

Опитвам се Фонд "Земеделие" да се отвори към обществото. Искам българските земеделски производители, българският агробизнес, всичките общини и вероизповедания да могат съвсем спокойно да идват в ДФ "Земеделие". Всеки да си проверява, дали е проект, дали е преписка, писмо, дали е някакъв анекс. Да може да е ориентиран, а не всичко да се забулва в една тайнственост.

Всички хора могат да идват да си проверяват статусите, да им се обясни имат ли проблеми, нямат ли проблеми. С встъпването ми в тази длъжност оставката ми стои в джоба. Моята цел е да стабилизирам тази машина, да почне да работи добре и в синхрон, защото тая машина е голяма. Тя винаги е работила. Ще отпуша всичко, за да няма забавяне и загуба на нито едно евро"

Oще: атанас добрев  директор  дфз  земеделие  министерство на земеделието  мирослав николов  фонд земеделие 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани