Шефката на СГС Владимира Янева не е в конфликт на интереси по делото "Софийски имоти" | webcafe.bg
newscafe

При Владимира Янева и "Софийски имоти" всичко е наред

Webcafe.bg
29.08.2011, 13:20 (обновена 29.08.2011, 13:59)
Владимира Янева

Комисията реши: Председателят на Софийския градски съд Владимира Янева не е била в конфликт на интереси по делото "Софийски имоти"...

Председателят на Софийския градски съд Владимира Янева не е била в конфликт на интереси по делото "Софийски имоти". Това реши Комисията за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси, предаде БНР.

От комисията припомнят, че за да е налице конфликт на интереси, трябва да бъде констатиран частен интерес, от който да следва облага, каквито при Владимира Янева няма, защото спорните недвижими имоти са придобити от свързано с нея лице - баща й.

Твърдението "забавяне или непроизнасяне по отношение наказателното дело", което се пада на Янева за злоупотреби в дружеството, от което са закупени тези имоти, е през периода юли-декември 2010 г.

То не може да бъде свързано с придобиване на имоти през 2002 г., тъй като продажбата не е едноличен акт на подсъдимия по делото Тошко Добрев, а е взето от Съвета на директорите на столичното общинско дружество "Софийски имоти".

Оттук следва и изводът, че покупката на имотите не може да се третира като облага, която да е повлияла върху безпристрастността и обективното изпълнение на задълженията на съдия Владимира Янева, констатира Комисията.

От новосъздадената комисия коментират и дългия период, изминал от сключването на сделката, и припомнят, че датата на влизане в сила на Закона за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси е 1 януари 2009 г., предполагаемата облага - от 2002 г., а законът няма обратно действие.

Оневинена е и кметицата на Добрич

 

Комисията за установяване и предотвратяване на конфликт на интереси оневини и кмета на Добрич Детелина Николова (ГЕРБ) и заместничката й Надежда Петкова. По време на първите си кметски мандати Николова беше от НДСВ.

Двете бяха проверени по сигнал, че участват в управата на сдружението с нестопанска цел "Бизнес център – Добрич", а по искане на Николова общината е дала право на организацията 5 години да ползва безвъзмездно имот.

Комисията е установила, че Николова не е в управата на сдружението в лично качество, а като представител на местната власт. Николова и заместничката й са декларирали свързаността си с "Бизнес център – Добрич" и никога не са получавали възнаграждение за участието си там.

Сдружението имало договор за ползване на общинския имот от 2004 г., който е трябвало да изтече през 2014 г. "Бизнес център – Добрич" обаче е кандидатствало за европейско финансиране на проект за изграждане на областен информационен център и изискването да го спечели е било да има договор за помещение от поне 50 кв. м и да е за най-малко 5 години.

Затова Николова предлага нов договор през 2011 г. Общинският съвет първо отхвърля предложението, а след това приема.

 

Oще: владимира янева  дело  имоти  комисия  конфликт на интереси  облага  сгс  софийски имоти 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 03.11.2010, 06:37

1 Николай Дренчев | 29.08.201117:48

Тия така ни се подиграват в очите, че направо не е истина. С думи явно няма да можем да се разберем.
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани