40% синьо "За" Зелените | webcafe.bg
newscafe

40% синьо "За" Зелените

Webcafe.bg
26.08.2014, 16:33 (обновена 26.08.2014, 18:17)
Реформаторски блок

Реформаторите са склонни да приемат част от условията на "Зелените"

Реформаторския блок е склонен да приеме две от петте условия, които „Зелените" поставиха, за да се върнат в блока преди изборите на 5 октомври. Двете страни са подготвили проект на мемурандум за сътрудничество, преговорите по който продължават да текат.

„Дълбоката политическа и икономическа криза се дължи на разрухата на българското правосъдие, превземането на администрацията и институциите от партийно-икономически интереси, политическата намеса в дейността на регулаторите и медиите. Всичко това ние с Вас заедно, още преди година, нарекохме власт на политическата мафия", посочват реформаторите.

Те намират за лесно постижимо съгласието по отношение на забраната за ГМО в земеделието и недопускане на кадри от ДС в в кандидатските листи, както и предприемане на законодателни инициативи за лустрация.

Относно исканията за забрана на неконвенционалните методи за добив на газ и нефт и спирането на нови ядрени мощности обаче, реформаторите подчертават, че във всички държави от ЕС десните и зелените имат различия.

Реформаторите искат кратък мандат на 43-тото Народно събрание, след който да последват избори 2 в 1 през 2016 година - за президент и за Велико Народно събрание. Дотогава според тях не трябва да се проемат резки законодателни промени в областта на енергодобива, нито да прибързва с големи енергийни проекти, а да извърши преценка рисковете и икономическите ползи.

Във връзка с искането на „Зелените" за забрана на строителството в защитени територии и на 2 километра от морския бряг, реформаторите искат налагането на мораториум за строителството в защитени територии, но посочват, че плановете за строителство трябва „да отразяват трудния баланс" между икономически интерес, правата на собствениците и интереса за запазване на природата.

Преди ден стана ясно, че Реформаторският блок е приел в състава си още две партии - Българска нова демокрация и Християндемократическата  партия.

Oще: зелени  зелените  избори  коалиция  рб  реформатори  реформаторски блок 


Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.