Румен Петков без US виза заради информация, че е бил въвлечен в престъпна дейност | webcafe.bg
newscafe

Румен Петков без US виза - "въвлечен в престъпна дейност"

Webcafe.bg
25.02.2011, 15:40 (обновена 25.02.2011, 20:52)

Американската виза на депутата от БСП и бивш вътрешен министър Румен Петков е отнета заради информация, че той е бил въвлечен в някакъв вид престъпна дейност. Това става ясно от писмения отговор, който външният министър Николай Младенов е дал на питане на колегата на Петков - соцдепутата Ангел Найденов.

Информацията в МВнР е получена след размяна на ноти със САЩ, което по принцип не е обичайна практика при отнемане на визи на граждани, се казва в отговора, публикуван на сайта на 41-ото НС.

В отговора на министъра, публикуван на сайта на парламента, пише, че входната виза за САЩ на Румен Петков е анулирана "в съответствие със законодателството на страната, а именно чл. 212 (а) (2) от Закон за имиграцията и националността".

Този член, според нотата, определя, че всеки чуждестранен гражданин, за когото служител от консулската служба или главният прокурор знае или има основание да вярва, че е бил въвлечен  в някакъв вид престъпна дейност като осведомен участник, подбудител, помагач или участник в престъпен заговор, не може да бъде допуснат в САЩ.

От разпоредбата става ясно, че законът не изисква да е налице наказателна присъда, за да бъде отказана някому виза.

Според член от Закона за имиграцията и националността на САЩ става въпрос за подозрения за наркотрафик, пише "24 часа".

Според текста консулът или главният прокурор могат да откажат достъп до територията на САЩ на лица, за които знаят или има основание да вярват, че са въвлечени трафик на забранени вещества.

Този член препраща и към параграф от друг американски закон за контрол върху наркотичните вещества и контролираните субстанции.

Това става ясно от справка в различните текстове от американското законодателство, по които е изготвен мотивът на мисията на Вашингтон у наспо член от Закона за имиграцията и националността на САЩ по подозрения за наркотрафик.

Според текста консулът или главният прокурор могат да откажат достъп до територията на САЩ на лица, за които знаят или има основание да вярват, че са въвлечени трафик на забранени вещества.

Този член препраща и към параграф от друг американски закон за контрол върху наркотичните вещества и контролираните субстанции.

Това става ясно от справка в различните текстове от американското законодателство, по които е изготвен мотивът на мисията на Вашингтон у нас

Американският посланик Джеймс Уорлик до момента отказваше да посочи конкретна причини. Единственото му обяснение беше, че визата е отнета "в съответствие с американското законодателство".

За отнетата виза на Петков се разбра през ноември м.г. В бурно изявление тогава Румен Петков представи документи от прокуратурата, че няма производство срещу него и поиска посланикът да каже употребявал ли е наркотици...

Oще: ангел найденов  виза  депутат  джеймс уорлик  николай младенов  парламент  посланик  румен петков  сащ 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 16.01.2011, 15:01

2 WWW_ORIGINALNI_BE | 26.02.201102:58

На кой ?
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 29.10.2010, 17:47

1 Бояна | 25.02.201119:22

Не е трудно да се разбере на кого трябва да "благодари" Р.Петков за това натопване , нали?
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани