Минималната заплата е 270 лв. от днес | webcafe.bg
newscafe

Минималната заплата е 270 лв. от днес

Webcafe.bg
01.09.2011, 10:41 (обновена 01.09.2011, 10:48)
левове

Заедно със заплатата скача и потребителската такса за посещение при лекар.

Минималната заплата става 270 лв. от днес, пише в. "Дневник". Досега най-ниското възнаграждение беше 240 лв. От днес се повишават вдовишките добавките към пенсиите - от 20 на 26.5% от пенсията на починалия съпруг/а.

По-високата минимална заплата ще повиши таксата за преглед при личния лекар, която ще стане 2.70 лв. Ще поскъпне и престоят в болница, който е 2% от най-ниското възнаграждение. От 1 септември всеки ден ще струва 5.40 лв., при 4.80 лв. сега. Ще се увеличат и добавките за деца с увреждания. Те са 70% от минималната заплата и след повишаването й ще станат 183 лв.

Минималната заплата е обвързана с общо 54 плащания. Сред тях са партийните субсидии и възнагражденията в контролни органи на много институции и в бордовете на държавните фирми. Преди няколко месеца министърът на финансите Симеон Дянков каза, че до края на октомври правителството, бизнесът и синдикатите ще прегледат всички зависимости в съвета за тристранно сътрудничество и ще решат кои от тях да отпаднат от 2012 г.

По-голямата минимална заплата обаче ще увеличи и удръжките за осигуровки и данъци. Сметката показва, че при 270 лв. брутно възнаграждение след плащането им остават 211 лв. или колкото е официалният праг на бедност.

Според изчисленията на Дянков повишаването на минималната заплата ще струва на бюджета около 15-20 млн. лв. Разходите за частния сектор обаче ще са много по-големи. По данни на Националния статистически институт през 2010 г. наетите на минимална заплата са около 120 хил. души. От тях 20 хил. са в бюджетната сфера.

Oще: заплата  минимална работна заплата  симеон дянков  финанси 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани