Минималната заплата е 270 лв. от днес | webcafe.bg
newscafe

Минималната заплата е 270 лв. от днес

Webcafe.bg
01.09.2011, 10:41 (обновена 01.09.2011, 10:48)
левове

Заедно със заплатата скача и потребителската такса за посещение при лекар.

Минималната заплата става 270 лв. от днес, пише в. "Дневник". Досега най-ниското възнаграждение беше 240 лв. От днес се повишават вдовишките добавките към пенсиите - от 20 на 26.5% от пенсията на починалия съпруг/а.

По-високата минимална заплата ще повиши таксата за преглед при личния лекар, която ще стане 2.70 лв. Ще поскъпне и престоят в болница, който е 2% от най-ниското възнаграждение. От 1 септември всеки ден ще струва 5.40 лв., при 4.80 лв. сега. Ще се увеличат и добавките за деца с увреждания. Те са 70% от минималната заплата и след повишаването й ще станат 183 лв.

Минималната заплата е обвързана с общо 54 плащания. Сред тях са партийните субсидии и възнагражденията в контролни органи на много институции и в бордовете на държавните фирми. Преди няколко месеца министърът на финансите Симеон Дянков каза, че до края на октомври правителството, бизнесът и синдикатите ще прегледат всички зависимости в съвета за тристранно сътрудничество и ще решат кои от тях да отпаднат от 2012 г.

По-голямата минимална заплата обаче ще увеличи и удръжките за осигуровки и данъци. Сметката показва, че при 270 лв. брутно възнаграждение след плащането им остават 211 лв. или колкото е официалният праг на бедност.

Според изчисленията на Дянков повишаването на минималната заплата ще струва на бюджета около 15-20 млн. лв. Разходите за частния сектор обаче ще са много по-големи. По данни на Националния статистически институт през 2010 г. наетите на минимална заплата са около 120 хил. души. От тях 20 хил. са в бюджетната сфера.

Oще: заплата  минимална работна заплата  симеон дянков  финанси 


Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани