БСП популизъм - да си сечеш дърва сам | webcafe.bg
newscafe

БСП популизъм - да си сечеш дърва сам

Webcafe.bg, по БНР
13.08.2013, 14:29 (обновена 14.08.2013, 12:50)
гора

Снимка: © БГНЕС

Предложената от БСП промяна в Закона за горите хората сами да секат дърва за огрев на по-ниска цена беше наречена връщане в Средновековието от зам.-председателя на Браншовото сдружение на практикуващите лесовъди и горски предприемачи (БУЛПРОФОР) Димитър Джоков.

Пред БНР той обясни, че точно в тази точка в закона личи популизъм.

Преди 2 месеца от сдружението са имали среща в Народното събрание, на която поискали промени в закона, за да се премахне централизацията и монопола.

Според Джоков, когато се пуснат много хора да добиват сами дърва, това може да доведе до нарушения и кражби. 

"Неслучайно никой не можа да отговори кой ще контролира дърводобива в гората. Създават се и много предпоставки за злополуки", предупреди той.

Преди ден стана ясно, че списъците, по които физическите лица ще получават дърва за огрев, ще се изготвят от кметовете на общини и на населени места и ще се одобряват от директорите на териториалните поделения. 

Джоков коментира обаче, че всички лица, които изготвят списъци и ги одобряват, са общо взето политически лица.

В тези списъци влизали основно представители на прокуратура, съд, полиция, местната общинска власт.

"Влизат хора, които карат мерцедеси. Предложихме тези списъци да ги изготвят дирекциите по социално подпомагане, които са наясно кои хора са социално-слаби и имат нужда от помощи. Това не беше прието", добави той. 

Експертът уточни, че браншът е имал предложение, което щяло да намали значително кражбите - всички средства за пренос на дървесина да отговарят на изискванията на Закона за движение по пътищата и да са снабдени с GPS, но това също не било прието.

Според него философията на закона била запазена - шестте мегапредприятия останали, сменени били само двама от директорите.

По думите му обаче в предложените промени има и няколко положителни неща: отпаднал е текстът, който позволява на големите фирми да сключват договори за 15 г. при купуване на дървесина на корен, конкретизирало се понятието "местни фирми", намалявал се срокът за залесяване след пожари, забранявало се на енергийните дружества да горят необработен дървен материал за производство на енергия, чиято цена се подпомагала от държавата (т.нар. биомаса, от която промяна се облагодетелстваха няколко големи бизнесмена - бел.р.).

Oще: биомаса  гори  дърва  електроенергия  закон за горите  сеч  ток 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 24.02.2011, 18:45

2 Georgi Tashev | 14.08.201315:48

"Влизат хора, които карат мерцедеси. Предложихме тези списъци да ги изготвят дирекциите по социално подпомагане, които са наясно кои хора са социално-слаби и имат нужда от помощи. Това не беше прието" - Пуебло, ти чете ли всичко или само заглавието?
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 29.12.2010, 13:30

1 Божидар Гюлмезов | 14.08.201310:55

Генийчо как я виждаш ти работата някаква полуразпаднала се баба да си сече сама дървата, и да ги носи до в къщи?


От тази поправка ще се възползва главно бай мангал, както и дърво преработващите/добиващите другари, дето ще "секат дърва за огрев", а всъщност ще си получават безплатно дървесина за бизнеса...
   

оценка

+1 -0

Най-коментирани