Съкилийник на Лазар Колев го посочи като убиец на Белнейски | webcafe.bg
newscafe

Съкилийник на Лазар Колев го посочи като убиец на Белнейски

Webcafe.bg
09.02.2011, 16:03 (обновена 10.02.2011, 10:34)
лазар колев

Снимка: © БГНЕС

Иширковеца твърди, че пред него единственият обвиняем за смъртта на Белнейски Лазар Колев е разкрил какво се е случило в нощта на убийството.

Ключовият свидетел на прокуратурата Владимир Савов - Иширковеца потвърди в съдебната зала показанията си, които сочат, че обвиняемият Лазар Колев му е признал, че е убил сестрите Белнейски през 2006 г.

От своя страна днес чичото на Колев - Паун Лазаров, се оплака от натиск на прокуратурата, но не уточни какво е искано от него.

В Пазарджишкия Окръжен съд продължава делото за убийството на сестрите Белнейски.

Владимир Савов и Лазар Колев са лежали заедно в килиите на Националната следствена служба през април 2009 г., когато Колев бе прибран като основен заподозрян. Двамата са лежали заедно и преди години, когато Колев търпи първата си присъда за изнасилване в Централния затвор.

Иширковеца твърди, че пред него Лазар Колев е разкрил какво се е случило в нощта на убийството.

Вчера Колев заяви, че съкилийникът му е прокурорски свидетел и бил "натопен" да свърши тази работа от заместник-главния прокурор Камен Ситнилски и следователя по делото Веселен Мартински.

Аз съм изкупителна жертва, обвиненията срещу мен са скалъпени, каза в изявление обвиняемият Лазар Колев. Той призна, че познава добре основния свидетел, който му е съкилийник в националния следствен арест. Колев обаче изтъкна, че никога не е споделял пред него, че убил двете момичета.

Според Лазар Иширковеца е бил „натопен" от заместник-главния прокурор Камен Ситнилски и следователя по делото Веселен Мартински.

По думите на Владимир Савов в началото той смятал, че съкилийникът му Лазар Колев е набеден и няма доказателства по случая. Впоследствие при разходки на карето в ареста Лазар му казал, че всичко станало случайно - минавал покрай заведение и качил двете момичета на стоп.

Разбрал че били "наши момичета", т. е. "ставали за любовна авантюра". Колев установил контакт с тях, разбрал, че са сестри. По-малката оставил в офис или сграда на вуйчо си. Казал също, че е останал с по-голямата, имал сексуален контакт с нея, но тя не могла да издържи и затова станала белята. Той бил доста пийнал и стигнал до крайност, Росица скочила в движение и се пребила. Понеже бил пиян, Лазар Колев не могъл да я задържи.

Той не разказал подробности за това какво се е случило после, но казал, че се наложило по тази причина по-малката сестра да бъде умъртвена, казал също, че когато се напива, имал навика да контактува нетрадиционно с жените - и с двете имал анален и вагинален контакт.

Колев казал на Иширковеца също, че нямало свидетели и никой не е видял какво е станало. Лазар Колев му разказал още, че бил взел мерки, за да няма материал от него по двете деца. След това бил почистил колата и я продал.

Според свидетеля Лазар Колев говорил извън килията си, защото смятал, че в нея има микрофони. Разказал, че когато се случило това, отишъл при приятелката си, за да има алиби. Платил 200 лева на семейството й, водил ги на ресторант. Всичко струвало 300 лева. Лазар Колев му казал също, че като влязъл в затвора приятелката му и баща й започнали да злоупотребяват и да изнудват вуйчо му за пари.

След това те променили показанията си и казали, че бил у тях не в петък, а в четвъртък. Според свидетеля, Колев му казал също, че ако бил им дал още пари, нямало да се откажат.

Иширковеца обясни, че е решил да сподели тази история със следователя Красимир Николов, който му предложил да му бъде поставен микрофон. Той се съгласил и микрофонът бил монтиран в якето, където престоял четири дни. През това време обаче Колев говорил тихо и обяснявал някои обстоятелства с жестове.

В отговор на въпрос дали се е облагодетелствал от показанията си, Иширковеца заяви, че си е излежал цялата присъда.

Адвокат Марковски: В показанията на Иширковеца има факти, които нямат нищо общо с медицинската документация

„На професионалния жаргон на затворниците това се нарича „камерник” (от рус. камера- килия)- лишени от свобода, които предразполагат към откровеност съкилийниците си и след това донасят получената информация”, коментира защитата на Лазар Колев адв. Марковски. "В показанията на този затворник обаче се съдържат факти, които нямат нищо общо с медицинската документация", заяви той.

Следователно, ако Лазар Колев действително е разказал как е извършено убийството, то трябваше да съвпадне с медицинските находки по труповете и експертизата. Показанията на затворника са неправдоподобни, въпреки че прокуратурата пише обвинителния акт по тях, допълва Марковси.

„Общественото мнение бива да е кървавата богиня Кали, на която трябва да се принасят жертви, за да се успокоява", казва Марин Марковски.

Една от свидетелките по делото „Белнейски" се оплака от полицейски натиск

Във вчерашния разпит на Латинка Стойкова по делото „Белнейски", който се проведе при закрити врата, бяха казани интересни факти, заяви още адвокат Марин Марковски.

"Свидетелката е обяснила, че е викана в полицията над 15 пъти, като следователят Веселин Мартински я е заплашил, че ще бъде арестувана. Тя не разпозна един от подписите си под протокола, който е подписала в досъдебното производство, именно затова сега съдът провежда съвещание. Освен това свидетелката заяви, че не е прочела протокола, който е подписала.

Латинска Стойкова заяви, че не разпознава подписа си под първия лист от протокола за разпит, който е за правата на разпитвания. Освен това тя каза, че следователят не й е дал да прочете протокола. Ако казаното от свидетелката Стойкова е вярно, това е незаконно и е полицейски натиск, каза също Марковски.

Тази свидетелка е живяла около една година с Лазар Колев на съпружески начала, тъй като съпругът й е бил в затвора. Тя каза, че той не е проявявал агресия при половите контакти или желание за нетрадиционен начин на общуване. Напротив, той се е грижил за децата й и се е отнасял добре с нея и с тях. Другите разпитани свидетели при закрити врата днес бяха приятели на двете момичета и показанията им не представляват особен интерес за изясняване на обстоятелствата около убийството, допълни Марковски.

Досега, въпреки открития процес, при „закрити врата" е разпитан и свидетелят Васил Петков с прякор Фишека, за да не се разгласяват тайни от интимния живот на сестрите. Васил Петков работи на гише в ж.п. гарата в Пазарджик и именно при него двете момичета е трябвало да се отбият, след слизането си на последна спирка на тролея.

Днес показания даде и чичото на Лазар Колев

Паун Лазаров обясни, че Колев е работил две години в неговата хлебопекарна и не е имал проблеми с него. Научил е от своите служители, че Лазар не се е явил на работа в неделя. Попитан къде е бил Лазар в нощта на убийството - петък, Лазаров каза, че е бил на смяна до 20.00 часа. В неделя не се е явил на работа, тъй като се скарал с майка си. Тя го изгонила от къщи и той не могъл да си вземе работните дрехи.

През следващите дни, след като от полицията дошли във фурната, Лазаров разбрал, че издирват племенника му. Успял да се свърже с Колев по телефона, който му обяснил, че е продал колата, подарена от дядо му, и го е срам, тъй като е изхарчил парите на хазарт.

След посещението на полицаите Паун Лазаров, майката на Колев и неговият служител Чавдар Сеферинкин заминават за София, за да го приберат. Те били притеснени, тъй като в Пазарджик вече се знаело за убийството и психозата около този случай била голяма. След като взели Лазар Колев, го попитали има ли нещо общо с това. Той казал, че няма и обяснил къде е бил.

Те проверили по адресите, споменати от него, дали казва истината. След като се уверили, че това е така, се прибрали в Пазарджик. Свидетелят Паун Лазаров каза също, че Лазар е отишъл в полицията на разпит доброволно.

"Притискали са ме прокурори. Заплашиха ме, че няма да мога да развивам бизнеса си", каза Лазаров, но не каза нито какво са искали от него, нито за какво са го притискали. Не се оплакал никъде - не е подавал молба или жалба. Попита защо е трябвало да се оплаче, след като сигналът му така и така е щял да бъде разгледан от тия, които са го заплашили.

Лазаров категорично отрече да е осигурил алиби на племенника си. "Искали са ми пари, но аз нито стотинка не съм дал за неговото алиби", каза още вуйчото. Започнал да търси Лазар, защото майка му го е помолила. Открил го е в София пиян, в такова състояние го е докарал и в Пазарджик.

Паун Лазаров каза, че Лазар не е агресивен по принцип, напротив, описа го като мек. Не знае обаче защо е бил пиян. Това бил и единственият случай, в който вуйчото е виждал племенника си под влиянието на алкохола, като и в такова състояние той бил кротък.

Делото продължава с разпити на съученици и приятели на убитите момичета.

В понеделник след 5-годишно разследване Пазараджишкия окръжен съд започна първото си заседание по делото за смъртта на Росица и Христина Белнейски.

Лазар Колев е единственият обвиняем. До момента той категорично заявява, че не познава момичетата и отрича той да е извършил зверството с тях. 

Oще: адвокат  белнейски  защита  лазар колев  марковски  мартински  следовател 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани