Затвор за нападение срещу лекар | webcafe.bg
newscafe

Затвор за нападение срещу лекар

Webcafe.bg, по БГНЕС и "Дневник"
29.11.2012, 10:57 (обновена 29.11.2012, 11:00)
Лекари

През последните месеци медицински екипи бяха бити на много места из страната

Парламентът прие промени в Наказателния кодекс, с които нападенията над лекари се инкриминират. Законопроектът на депутата от Синята коалиция д-р Ваньо Шарков беше приет с 88 гласа „за", един „против" и двама „въздържали се".

Медицинските лица вече ще се ползват със същата закрила, както полицаи, митничари, данъчни и други длъжностни лица. Така според новите текстове причиняването на тежка телесна повреда на медик ще се наказва с от 5 до 15 години затвор. За средна се предвиждат от 3 г. до 10 г. лишаване от свобода, а за лека - от 1 г. до 5 г.

„Причината да внесем законопроекта е фактът, че все повече стават случаите на агресивно поведение и насилие над медицински специалисти при изпълнение на задълженията им за оказване на медицинска помощ", заяви в пленарна зала Шарков. Той припомни част от случаите на насилие срещу лекари и медицински екипи през последните години.

Шарков прочете и писмо на група лекари, изпратено до председателя на НС и други институции в страната. Авторите му работят в спешна медицинска помощ и пишат за бити свои колеги, заради което нападателите са били глобени за дребно хулиганство.

„Прочетох за наказанията, които са понесли хората, нанесли побой над лекари и медицински екипи, но вижте за сравнение какво пише в чл. 325 б от НС", каза Шарков. „Забележете, лекарите и медицинските специалисти са бити и биячите са глобени от 150 до 200 лв.", уточни той и посочи, че в чл. 325 от НК пише - за прояви на жестокост към гръбначно животно, причиняване на смърт, тежко или трайно увреждане на гръбначни животни насилникът да се наказва с лишаване от свобода до 3 г. и глоба от 1000 лв. до 5000 лв.

„Ако някой от вас има съмнение дали трябва да бъде подкрепен законопроектът, просто се замислете защо наказанията за бой над гръбначно животно са такива, а наказанията за бой над лекари са 200 лв.", лаконичен бе той.

Шарков беше подкрепен и от председателя на здравната комисия в парламента Даниела Дариткова. Тя изтъкна, че точно депутати с медицинско образование трябва да се изказват по законопроекта, защото познават спецификата на професията.

Поправките в НК се гледат от Народното събрание за втори път. Преди повече от година те бяха отхвърлени с аргумента, че медицинските специалисти са длъжностни лица по смисъла на Наказателния кодекс и би следвало вече да се ползват с тази закрила.

Oще: ваньо шарков  лекари  наказателен кодекс  побой 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 09.03.2011, 10:49

5 Rodrigo Diaz de Vivar | 29.11.201218:27

ОК, нека е нецивилизовано да пребия или отрежа ушите на някой некадърник в бяла манта, бих се съгласил.

Но това при условие, че цивилизовано влезе в затвора за смъртта или осакатяването на пациент. Съгласно цивилизован закон. В цивилизован затвор.

Ако държавата не иска да прилага цивилизовано наказание за мързел, некадърност или немарливост, довела до нецивилизовани смърт или осакатяване, защо ще ме наказва, че аз прилагам нецивилизован начин за наказание.

Аз не изземвам функциите на държавата, а правя това, което тя трябва, а не върши.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 13.01.2011, 14:17

4 lele male | 29.11.201216:16

Смее се Съгласна съм с теб Родриго... но веднага сега ще ти се нахвърлят да ти кажат, че не е цивилизовано muhihihihi
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 09.03.2011, 10:49

3 Rodrigo Diaz de Vivar | 29.11.201215:56

Някой път парите не успокояват раните, lele male.
На мен пари от застраховки не ми трябват.
По ми е мило моето здраве и това на близките ми.
Докарам ли го до застраховки ... не е добре работата.

А и подобни застраховки ... не лекари, които са некадърни и поради това са спокойни за отговорността си при смъртни и нещастни случаи ... по добре е да са абсолютно забранени.
Ако са разрешени, нека и аз да мога да се застраховам срещу иска му по тежката телесна повреда, която ще му нанеса.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 13.01.2011, 14:17

2 lele male | 29.11.201214:13

Адвокатите и нотариусите имат задължителни застраховки "Професионална отговорност". Не знам дали и за докторите не е задължително. Чрез застраховка Професионална отговорност са покрити всички суми, които Застрахованият ще бъде законово задължен да заплати като компенсация за вреди на трети лица вследствие на небрежност, грешки или пропуски при изпълнение на съответните професионални задължения... Така няма и да се стига до бой...
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 09.03.2011, 10:49

1 Rodrigo Diaz de Vivar | 29.11.201212:40

Д-р Шарков, запита ли се защо са бити колегите му.
Все ми се струва, че няма да е съвсем без повод.

А кога ще има промени в НК, които да третират бездействието на медици или неудачното им лечение, довело до смърт или увреждания, като углавно престъпление?
   

оценка

+0 -0