Железница от Сибир и 100 години газ обеща Путин на Европа | webcafe.bg
newscafe

Железница от Сибир и 100 години газ обеща Путин на Европа

Webcafe.bg , По РИА Новости и ИТАР-ТАСС
24.04.2010, 19:44 (обновена 24.04.2010, 20:18)
Владимир Путин и Дмитри Медведев

Снимка: © БГНЕС

Русия разполага с възможности да осигури газ за своите потребители, и за Европа през следващите сто години, каза премиерът на Русия Владимир Путин във Виена...

Транссибирската железница ще достигне до Централна Европа, както и новите руски газопроводи. Новината дойде от Виена, където премиерът на Русия Владимир Путин и канцлерът на Австрия Вернер Файман подписаха договора за сътрудничество и експлоатация на газопровода "Южен поток".

Австрия и нейната компания ОМV са водеща страна в изграждането на газопровода "Набуко" - ЕС-алтернативата на "Южен поток". Европейската тръба би трябвало да доставя природен газ от Централна Азия през Турция.

Русия и Австрия се споразумяха и по строителството на участък от железопътна линия, която ще съедини Транссибирската железница с Централна Европа. Путин не изключи възможността Русия да се включи във финансирането на този проект за строителството на железопътна линия от Кошице (Словакия) през Братислава до Виена.

Австрийският канцлер отбеляза, че в момента се правят проучвания.

След изграждането на широколинейна жп линия от руски стандарт от Кошице през Братислава до Виена ще се създаде единна транспортна артерия, по която ще могат да се доставят стоки от Югоизточна Азия за Централна Европа.

Сто години руски газ

Русия разполага с възможности  да осигури газ за своите потребители, и за Европа през следващите 100 години, съобщи още Владимир Путин при подписването на договора за "Южен поток".

Само в един от руските региони в североизточната част запасите от природен газ са  55 трлн. куб. метра - най-големите запаси от природен газ в света, напомни Путин.

Австрия ще получава до 2 млрд. куб. м природен газ годишно след изграждането на газопровода "Южен поток".  Руската "Газпром" и австрийската OMV подписаха базово споразумение за осъществяването на проекта.

Австрийският канцлер подчерта, че между проектите "Южен поток" и "Набуко"  няма конфликт на интереси, а Австрия държи на диверсификация на доставките.

Предвижда се газопроводът "Южен поток"  да минава по дъното на Черно море от Новоросийск и все още не е съвсем ясно къде точно ще излезе на българска територия - до българското пристанище Варна или на другия край, край Резово, ако Русия осъществи намерението да минава през турски териториални води.

Очаква се тръбата да е с годишен капацитет 63 млрд. куб. метра природен газ и до 2015 г. да осигурява около 35% от общия обем синьо гориво, необходим на Европа. Австрия последна се присъединява към проекта.

Русия вече има подписани междуправителствени споразумения за изграждане на сухопътната част на тръбата с България, Сърбия, Унгария, Гърция, Словения и Хърватия. Интерес проявява и Румъния.

Oще: австрия  владимир путин  европа  ес  железница  природен газ  южен поток 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани