Инвеститори ще взимат по-лесно БГ паспорт, като плащат по-малко милиони | webcafe.bg
newscafe

По-малко милиони за БГ паспорт

Webcafe.bg
11.01.2013, 10:46 (обновена 11.01.2013, 12:46)
Народно събрание

Снимка: © dbpedia.org

Без дебати депутатите се съобразиха с президентското вето върху промени в Закона за насърчаване на инвестициите, които даваха възможност на чужденец да придобие българско гражданство, ако е живял една година в страната, вложил е минимум 5 милиона лева - 1 милион в капил на местна фирма и 4 милиона лева инвестиции, и 50 работни места.

Така ще се търси вариант за нови поправки, които да занижат изискванията към инвеститорите, желаещи български паспорт.

Такива заявки вече дойдоха от средите на управляващите. Министърът на финансите Симеон Дянков предлагаше български паспорт срещу инвестиция от 200 000 лева, а по-късно сумата стигна 500 000 лева.

Депутати от ГЕРБ обмислят да внесат предложение, според което чуждите инвеститори да плащат 1 милион лева, за да получат статут на постоянно пребиваващи у нас. Така ще се намали и общата сума за придобиване на българско гражданство.

По закон чужд инвеститор със статут на постоянно пребиваващ трябваше да вложи още 1 милион лева в българската икономика, преди да вземе наш паспорт, т.е. общата му инвестиция трябваше да е 5 млн. лева.

След като се съобразят с ветото на президента, милионът за паспорт ще се запази, но общата сума ще падне на 2 млн. лева.

В мотивите за ветото си Плевнелиев посочва, че се въвеждат "ненужно завишени" изисквания за предоставяне на разрешение за постоянно пребиваване".

"Инвеститорите не слагат лесно куфарчето с парите, където и да било и по-скоро ние трябва да ги мотивираме, отколкото да им забраняваме", каза по-рано държавният глава.

След като в Германия може срещу 250 000 евро и пет работни места да се получи разрешение за пребиваване, нима ние трябва да се правим на по-важни от германците, попита риторично държавният глава.

Той допълни, че в Канада това може да стане срещу един милион долара. "Когато кажете 4 милиона, казвате на света летете над България, ние сме в забранителен режим", допълни мотивите си Плевнелиев.

В чл. 16 от Закона за българското гражданство съществува възможност при особени заслуги към Република България в икономическата сфера лицето да получи гражданство при облекчен режим. Това дава достатъчно гаранции, че този инструмент може също да послужи за насърчаване и на инвеститори, но дава и възможност за конкретна преценка на ползата за държавата, без да я обвързва с количествени показатели, посочва още президентът.

Oще: гражданство  закон за инвестициите  инвестиции  народно събрание  постоянно пребиваване 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани