Политическата иновация "Граждански съвет" | webcafe.bg
newscafe

Политическата иновация "Граждански съвет"

Webcafe.bg, по БНР и БГНЕС
26.07.2013, 15:52 (обновена 26.07.2013, 16:47)
Радан Кънев

Улицата дава диагнозата, но решението трябва да дойде именно от обединението на партии и граждани, заяви лидерът на ДСБ Радан Кънев

Преподаватели от СУ "Св. Климент Охридски" и Нов български университет поискаха от Реформаторския блок да създадат заедно Граждански съвет, който да насочи енергията от протестите.

Идеята, наречена "политическа иновация", беше обявена от Реформаторския блок на среща днес. Целта й е да обедини както политици, така и активни граждани, които в момента не са партийно обвързани.

Професор Михаил Неделчев, някогашен депутат от СДС, обясни, че всички те са активни участници в протестите. "Желанието ни е цялата тази енергия, която се разгръща по площадите, да получи израз чрез представителство в бъдещите форми на управление", каза той.

Проф. Неделчев обясни защо 15-те преподаватели, които преди седмица излязоха с общо възвание, са се свързали именно с Реформаторския блок. Те са убедени, че гражданското общество трябва да търси взаимодействие с тези политически сили, които заявяват желание държавата да бъде отвоювана от мафията.

Идеята е да се оформят политики и да се даде ясна заявка за бъдещи партньорства, обясни лидерът на ДСБ Радан Кънев.

"Нашата задача не е да печелим доверие за нас, а да върнем доверието на критичен брой българи в демокрацията. Улицата дава диагнозата, но решението трябва да дойде именно от обединението на партии и граждани", заяви Кънев.

"Затова трябва да намерим за себе си нова роля и да разберем, че при това ниво на доверие функцията на лидера на една партия е да изгражда обществена мрежа, която да върне доверието на хората". Улицата ни дава диагнозата, но не тя дава решенията. Тази криза на доверието в партиите не е случайна. Затова нека смирим егоизма си и да дадем място на хора като вас", обърна се Кънев към преподавателите.

Според Меглена Кунева от Движение "България на гражданите" сега партиите трябва да отстъпят една крачка назад, "защото изядоха цялата политическа почва".

"Правим политическа иновация", заяви Кунева. Тя беше категорична, че отдавна е дошло време, в което партиите трябва да отстъпят една крачка назад, за да пуснат гражданите във формулирането на политическите решения.

Лидерът на Национална партия "Свобода и Достойнство" Корман Исмаилов коментира, че политиците в блока и университетските преподаватели имат еднакво разбиране, че партиите в парламента са доказали своята олигархическа зависимост и трябва да си ходят. Той посочи, че Реформаторският блок търси максимално общи цели и обща стратегия за развитие на страната и ще засили действията си за свалянето на правителството.

 

Oще: граждански съвет  иновация  интелектуалци  политици  радан кънев  реформаторски блок 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 05.09.2012, 13:35

2 Дара | 27.07.201319:15

Ако заявят , че никой , който е бил във властта в последните 70 години ( точно така 70, не 23, не 45, не 60) няма да има право да участва, ще им повярвам. Смее се

А също:
"Корман Исмаилов коментира, че политиците в блока и университетските преподаватели имат еднакво разбиране, че партиите в парламента са доказали своята олигархическа зависимост и трябва да си ходят."
Не само тези в парламента. И тези отвън са я доказали. Усмивка

И понеже споменават Кунева:

Кунева = Комитет за правата на човека на ЦК на БКП + Министерскя съвет при НДСВ + министър при Станишев + еврокомисар при ГЕРБ + собствена партия Българя на гражданите + банка Париба. (Париба е банката чрез която Станишев финансира Белене и, казват, разни други външни земи Ние парите им ги дължим. )

Т.е. всички власти досега + банка
Какво беше определението за "олигарх"? Смее се
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 05.06.2011, 08:13

1 Едисон | 26.07.201322:56

Само като чуя Кунева и ми се доповръщва. Десни сили, ще работят за благото на гражданите. Звучи като вълци за свободни овце! И ще отвоюват държавата от мафията, за да си я ползват за лични облаги. Положението е безнадеждно...
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани