Домейните на кирилица вече и с .бг разширение | webcafe.bg
newscafe

Домейните на кирилица вече и с .бг разширениe

Mobilecafe
14.10.2014, 16:59 (обновена 18.10.2014, 08:10)
Домейн имена на кирилица

И сега е възможно да се регистрира домейн на кирилица - но само с окончание .COM, .NET, .ORG, .EU и .BG. Когато приключи процедурата и имаме Регистър за .бг домейн имена, ще може да се регистрира сайт, който е с име изцяло на български.

След пет години чакане, България най-накрая е на прага да се сдобие със собствен домейн на кирилица ".бг". Това стана ясно, след като днес страната ни получи одобрение от международната Интернет организация за имена и адреси ICANN.

Доклад, изготвен в рамките на процеса по регистриране на национални домейни на азбуки, различни от латиница, уточнява, че съчетанието от букви, което ще символизира България в Интернет пространството - „бг" - не прилича визуално или смислово на вече съществуващи домейни.

През 2009 година България беше първата държава, официално декларирала своето желание да регистрира свой домейн от първо ниво на кирилица, но на 18 май 2010 г. получихме отказ за регистрация на стринга с мотив, че българското предложение съдържа визуална прилика със съществуващи вече домейни на латиница.

Темата за „бг" домейна беше повдигната отново в разговорите с ICANN при последното посещение на президента на международната организация Фади Шехаде в България през август. Тогава той проведе среща с министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията Николина Ангелкова.

Документът, подписан днес между министерството и ICANN, урежда общите действия в развитието на управлението на интернет имената в Европа, както и в областта на обучението на български експерти в интернет управлението.

Фади Шехаде, президент на ICANN, коментира подписания документ с думите: „Това партньорство признава мисията на ICANN и демонстрира подкрепата за участие на всички заинтересовани страни в управлението на Интернет. Очакваме да продължим сътрудничеството с България в областта на политиките, свързани с Интернет."

За да може националният адрес да се използва, е необходимо да има организация - регистър на имената в „.бг". В следващите седмици Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията ще инициира среща с всички заинтересовани страни - бизнес, неправителствени организации и академични институции, за да бъде обсъдена методиката за избор на организация, която ще регистрира интернет имена на кирилица. Регистраторът ще бъде посочен от българското правителство след като бъде постигнато съгласие между участниците за критериите и процедурата по избора му.

И сега е възможно да се регистрира домейн на кирилица - но само с окончание .COM, .NET, .ORG, .EU и .BG. Когато приключи процедурата и имаме Регистър за .бг домейн имена, ще може да се регистрира сайт, който е с име изцяло на български.

Oще: icann  url адрен  домейн  домейн на кирилица  интернет  кирилица  регистър 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани