Населението на Китай се е увеличило с 6.3 милиона за година | webcafe.bg
newscafe

Китай нарасна с една България

Webcafe.bg
28.02.2011, 10:10 (обновена 28.02.2011, 10:17)
китай

Снимка: © Getty Images

Китай съобщи, че населението на страната, което още преди това беше най-многобройното в света, се е увеличило с 6.3 милиона миналата година, предаде Франс прес. То е достигнало 1.341 милиард в края на 2010 г. Увеличението е еквивалентно на населението на град като Рио де Жанейро - и почти колкото една България.

Данните все още са предварителни, като пълната информация ще бъде публикувана през април. Тогава правителството ще приключи с обработването на добитата чрез преброяване на населението информация в таблици. За първи път от десетилетие насам през 2010-а бе извършено първото пълно преброяване на населението.

През 2000 г. китайското население наброяваше 1,29 милиарда души.

Преди време обаче Бюрото за преброяване на населението на САЩ прогнозира, че Индия е на път да измести Китай като страната с най-многобройно население през 2025 г.

Последните данни предвиждат, че населението на Индия ще достигне 1.396 милиарда души през 2025 г., изпреварвайки Китай, чието население ще нарасне по-бавно.

От 1980 г. Китай разрешава на повечето жени да имат само едно дете. Средностатистическата китайска жена сега има 1.5 деца спрямо 2.7 деца на средната индийска жена, въпреки че процентът на раждаемостта в Индия намалява заради повишаването на образованието и урбанизацията.

Демографската промяна може да засегне икономиките на двата азиатски гиганта, които са едни от най-бързо развиващите се в света. Китай се радва на по-силен икономически растеж от Индия, тъй като младите хора все повече се заселват в промишлени райони, което стимулира износа.

Но в идните години Китай вероятно ще бъде изправен пред намаляваща работна ръка и увеличаване на броя на пенсионерите.

Oще: година  жители  китай  население 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани