Нова проверка на сока с амфетамини от столичното училище | webcafe.bg
newscafe

Нова проверка на сока с амфетамини от 120-о ОУ

Webcafe.bg, по bTV
13.05.2014, 13:04 (обновена 13.05.2014, 14:48)
амфетамини

Флакончето с т.нар. течен бонбон и резултатите от пробата в "Пирогов"

Жалба с над 100 подписа са предали родителите от 120 ОУ в София до общината заради флакончетата с течен бонбон, които се продават в лавката на училището. В събота Webcafe.bg публикува текст от родител, който информира, че в такова флаконче е установено наличието на амфетамини.

Кристина Биджеранова - майка на 7-годишна ученичка от 120-о ОУ, дава флакончето, което намира в чантата на дъщеря си, за проверка в „Пирогов", защото детето страда от алергии. Преди семейството да замине за почивните дни между 1 и 6 май, решават да проверят дали т. нар. „течен бонбон" има съставка, която да предизвика алергия. Резултатът от изследването показва наличието на амфетамини.

На продукта се правят нови проби, защото формално направената в „Пирогов" няма стойност, защото не е занесена за изследване по надлежния ред.

Кметът на район „Лозенец" Любомир Дреков заяви, че чака резултатите от изследването на продукта. Той е отговорен за лавките в училищата в района и избира операторите, които да ги стопанисват.

„По отношение на тази лавка се правят регулярни проверки от страна на районната администрация в присъствието задължително на представител на ръководството на училището, който се подписва в съответния протокол. Отделно Регионалната здравна инспекция и Агенцията по храните извършват проверки, за които не ни уведомяват, тъй като целта е да има елемент на изненада", заяви той пред bTV.

Дреков подчерта, че има наредба, която трябва да се спазва и всеки от продуктите в лавките трябва да са снабдени със съответните сертификати за качество. По думите му е възможно операторът на лавката да бъде глобен за продажбата на този продукт.

„В този случай става въпрос за нарушение, такива продукти не бива да се продава в лавките", каза районния кмет. Според Наредба 37 за храненето на учениците, такива храни и напитки не могат да се продават в училище.

„При всички положения няма да останем толерантни към продажбата на подобни продукти", допълни Дреков.

Oще: 120 оу  амфетамини  деца  лавка  образование  течен бонбон  училище 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 24.11.2010, 09:33

4 nakadetaka | 15.05.201409:45

"По думите му е възможно операторът на лавката да бъде глобен за продажбата на този продукти"

възможно е да бъде глобен!!!! Дори това не е сигурно! Не съден! Глобен!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 15.05.2014, 09:06

3 Луиза Петрова | 15.05.201409:21

Защо трябва да се стигне дотам, че някой родител да сигнализира за нередност? Излиза, че съответните органи не си вършат работата, защото в лавките около ВСИЧКИ училища бъка от подобни боклуци. Да не говорим, че за Е-та се говори отдавна и би трябвало контрола да е много по-голям, особено що се отнася за продуктите за деца. И защо се тръби само за лавката около едно столично училище а не се правят постоянни проверки НАВСЯКЪДЕ? Нима в другите лавки из цялата страна няма такива опасности? Ние трябва да следим като детективи или трябва да спрем да даваме пари на децата си, за да не си купуват така привлекателните за тях сокчета, бонбонки и т.н. сладки отрови? Моля ви, време е някой да си свърши работата, а не да чака да се случи нещо, че едва тогава да си мръдне пръста!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 18.09.2013, 11:56

2 Citizen X | 14.05.201411:52

Добре, бе, Пепе, що ти и аз сме изумени, а мамитас пишат жалби до общината? И после калфа рисърч ми вадят, че една четвърт от плебса искали обратно в калта... Как да не им повярвам?!?!? Шокиран
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 13.10.2011, 07:32

1 pepe | 14.05.201406:44

Глобен ли? Този кмет клоун ли е или се прави на такъв? Амфетки на деца е криминално престъпление с утежняващи обстоятелства.
   

оценка

+3 -0