Големият адронен колайдер няма да унищожи света | webcafe.bg
newscafe

Германски съд отхвърли иск за края на света


11.03.2010, 13:15 (обновена 11.03.2010, 13:32)
колайдер

Снимка: © БГНЕС

Тунелът с тръбата на ускорителя на Големия адронен колайдер на ЦЕРН под Женева

Германският Конституционен съд отказа да разгледа иска на германка, която твърди, че т.нар. Голям адронен колайдер може да предизвика края на света, съобщи РИА Новости.

Жената, живееща в Цюрих, където е централата на Европейската организация за ядрени изследвания (ЦЕРН), изразила опасения, че при изпитанията на колайдера може да възникнат черни дупки, които да погълнат Земята.

В отговор съдът обяви, че ищцата не е успяла да защити тезата си за нарушение на правата й в резултат от работата на колайдера. Освен това тя не могла да обясни защо според нея Земята е заплашена от подобна катастрофа.

Преди пускането на колайдера имаше опасения, че теоретично той може да създаде черна дупка, която да започне да всмуква материята около себе си и така да унищожи Земята. Учените отрекоха подобна възможност, но тя беше раздухана от популярната и жълтата преса до степен на истерия.

Бозонът на Хигс е една от мистериите, които учените се надяват да разкрият с помощта на Големия адронен колайдер. Тази частица се нарича и „божествената частица", защото, ако тя наистина съществува, може да обясни какво представлява нещо толкова фундаментално като масата. Намирането на доказателства за съществуването на бозона на Хигс обаче ще отнеме поне две-три години.

Междувременно ръководителят на проекта Стив Майърс заяви, че в края на 2011 г. колайдерът трябва да бъде спрян за срок до 1 година, за да се отстранят някои дефекти в дизайна и сигурността. Пред Би Би Си той посочи, че тези проблеми не са позволили на машината да достигне пълния си потенциал досега.

Oще: големият адронен колайдер  край на света 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.