Правителството одобри таван на цените за избор на лекарски екип | webcafe.bg
newscafe

До 950 лева за избор на екип за операция

Webcafe.bg
05.01.2011, 12:31 (обновена 05.01.2011, 13:03)
лекари в операция

950 лева е таванът за избор на екип за операция, определен вече в Наредбата за осъществяване правото на достъп до медицинска помощ

Изборът на лекар в болниците ще струва между 250 и 700 лева, а на екип - между 350 и 950 лева. Това реши правителството на заседанието си днес, на което одобри промени в Наредбата за осъществяване правото на достъп до медицинска помощ. Стойността е в зависимост от цените на клиничните пътеки. До момента всяка болница определяше сумите, тъй като липсваше ясен регламент.

Изискването на таван за избора на екип и лекар беше обещано от здравния министър д-р Стефан Константинов.

Ако след въведените пределни цени получим информация, че не се спазват, ще се вземат всички предвидени по закон мерки, заяви след заседанието на МС днес министърът на здравеопазването.

Новите условия за избор на екип са задължителни за всяка болница, независимо от нейната собственост, ако пациентите й са здравноосигурени и лечението им се покрива от НЗОК.

Изборът на екип от пациента ще му струва между 350 и 950 лева - това ще става само по негово желание. Изборът само на лекар, който да извърши операция, например, ще струва от 250 до 700 лева.

За целта на видно място в болниците се изисква да бъде поставен списък с цените за избор на екип, на съответните клинични пътеки, както и на пределните цени, определени от наредбата.

Справка на Министерството на здравеопазването показа, че на места се искат и по 10 000 лв. от пациентите. Заплащането е факт от години, като сред първите, които трябваше да заплащат за избор на екип, бяха родилките. Още през 2006 г. те брояха между 500 и 1000 лв., за да изберат гинеколог.

Сега наредбата ще фиксира пределни граници за двете услуги, за които лечебните заведения имат право да формират отделни такси. Те ще се определят по скала в зависимост от стойността на клиничните пътеки.

Ако клиничната пътека е на стойност до 500 лв. - таксата за избор на лекар не трябва да е повече от 250 лв. или 50% от клиничната пътека.

За избор на екип пациентът ще трябва да плати 75% от клиничната пътека, но не повече от 350 лева.

При стойност на клиничната пътека от 501 лв. до 1000 лв., таксата за избор на лекар е в размер на 50% от сумата за клиничната пътека, но не повече от 300 лв. За избор на екип ще се плаща до 75% от клиничната пътека или не повече от 450 лв.

В случай че клиничната пътека струва до 2000 лева пациентите ще трябва да плащат не повече от 30% от нея или 400 лв. за избор на лекар или 60% от стойността й, но не повече от 700 лева, за избор на екип.

Таванът за избор на екип е 950 лева. Това е 40% от стойността на една клинична пътека, която струва на държавата над 2000 лева. В тези случаи изборът на лекар ще струва 20% от стойността на клиничната пътека или 700 лева.

Избор на екип няма да се допуска, когато лекарят или екипът е само един, както и след приключване на интервенцията. Не е позволено също така пациентите, които влязат на лечение в болницата, да си платят и по време на целия престой да ги лекува само един медицински екип.

За да се засили контролът, лечебните заведения ще трябва да създадат електронен дневник на заявленията за допълнителната услуга, а данните ще постъпват и в Районните центрове по здравеопазване на всеки 3 месеца.

Oще: екип  избор  клинична пътека  лекар  нзок  пациент  стефан константинов  такси 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 08.10.2010, 00:35

1 Anton Andonov | 05.01.201123:58

Няма толкова глупава нация като българската. Нека оставим математиците ни настрана. Артър Конан Дойл е доказал, че да знаеш Математика на супер ниво, не те прави непременно много умен! Та да се върна. Между...между...за кво плащам здравни глупаци. Увеличете тях на 50лв. на месец, ако трябва. Кухи лейки. Много умни глави, пък само тъпанари май здравно!! Отдавна не съм си позволявал така да ги ругая. Но то вече, не се издържа. А тука имаме гласност поне Усмивка
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани