Брюксел: Не вдигайте данъците, събирайте ги | webcafe.bg
newscafe

Брюксел: Не вдигайте данъците, събирайте ги

Webcafe.bg, по в. Труд
20.05.2013, 11:48 (обновена 21.05.2013, 18:05)
Пари

В ЕС България е държавата с най-голям дял на сивата икономика - 31.9 на сто

Българската данъчна система е сравнително добра и няма нужда от реформи. Слабостта е ниската събираемост, което налага по-строги наказателни мерки и промяна на приходната администрация.

Това е основното послание на експертите от Европейската комисия към страната ни в мащабно сравнително изследване на данъчните системи в ЕС, пише в статия в "Труд" на журналистката Цветелина Йорданова.

В България няма нужда нито от увеличение на данъците, нито от разширяване на базата на облагането, смятат евроекспертите.

Данъчната система на България в сегашния си вид е сравнително добра и няма нужда от реформи. Основният проблем пред страната е неплащането на налозите, поради което спешно трябва да се вземат мерки за борба с данъчните измами. Това е основният извод за България от изследването на ЕК.

В него се отправят препоръки за реформи на данъчните системи на държавите, които според експертите имат нужда от тях. За България обаче единствените забележки са по отношение на събираемостта заради огромния обем на сивата икономика в страната.

На този етап не е необходимо да се увеличават данъците, за да се укрепят публичните финанси. Няма особена нужда и от разширяване на базата за облагане. Страната има сравнително добър модел на ДДС регулация с една-единствена намалена ставка - за туризма, а данък печалба не пречи на растежа. Хубаво е, че той се преотстъпва при инвестиции в райони с висока безработица.

ЕК не ни дава съвет за плоския данък, защото структурата му зависи от разбирането за социална справедливост в съответното общество. България има и добър модел по отношение на облагането на недвижимото имущество, става ясно още от анализа.

У нас имотите се облагат периодично на базата на данъчната си оценка и не се залага в такава степен на облагането на имотните сделки, както в ЕС. Засега нямаме нужда и от промени и във връзка с екоданъците.

В същото време обаче България е държавата в ЕС с най-голям дял на сивата икономика през 2012 г. - 31.9%, сочи проучването на ЕК. Следват Румъния, Литва и Естония.

Според изследването държавите, които трябва да вземат мерки, за да подобрят събираемостта на ДДС, са тези, които имат голяма разлика между теоретични и реални приходи или размерът на сивата им икономика е значително над средния за ЕС (14,9%).

В тази група влизат България, Белгия, Гърция, Унгария, Италия, Литва, Малта, Полша, Португалия, Румъния, Словения, Испания и Кипър. Проучването е категорично, че най-ефективната мярка за борба с неплащането на данъци е залавянето и наказанието за нарушителите.

ДДС трябва да бъде с единна ставка и максимално широка база, като не бива да се допускат никакви облекчения за определени стоки като храни, лекарства, книги, туризъм и т.н., нито пък освобождаване от облагане, категорични са евроекспертите. Макар че диференцирана ставка по ДДС има в множество европейски страни, включително и в съседна Гърция.

"Като цяло данъчната основа по ДДС трябва да е възможно най-широка, като се ограничат до минимум загубите на приходи от изключения от облагане и намалени ставки", се посочва в проучването. В него се твърди, че "изключенията" не са практични, защото не постигат целите си да преразпределят доход и водят до значителни загуби за бюджета.

Събираемостта пада

България събира все по-малко приходи спрямо произведеното от икономиката, обяви по БНР вчера изпълнителният председател на Българската стопанска камара Божидар Данев. Според него данните на финансовото министерство показват, че за последните 4 години приходната част на бюджета се е сринала.

През 2007 г. приходите в хазната са били 40% от БВП, докато през 2012 г. този процент е паднал до 35.4%, т.е. за този период намалението е с 4.6%, посочи Данев. Според него е логично, след като икономиката е пораснала от 60 млрд. лв. през 2007 г. на 77.5 млрд. лв. през 2012 г., данъчните приходи също да се увеличат пропорционално.

Изчисленията на председателя на БСК показват, че като процент от БВП през 2012 г. България е събрала с 3.5 млрд. лева по-малко в сравнение с 2007 г. Събираемостта на ДДС е паднала с 1.3 млрд. лева.

Има намаление при някои от преките данъци и акцизите. Единственото увеличение е от общинските данъци и такси, което според Данев представлява мачкане на бизнеса.

Данните на министерството на финансите сочат, че в абсолютни суми събраните данъци за периода 2007 - 2012 г. все пак са нараснали, но с изключение на данък печалба, който е паднал от 1.7 млрд. лева на 1.4 млрд. лева.

От ДДС например през 2007 г. са събрани 6.6 млрд. лева, а през 2012 г. - 7.15 млрд. лева. Ако приходите в хазната и през 2012 г. бяха на ниво 40% от БВП обаче, постъпленията от налога трябваше да са с 1.35 млрд. лева повече, както твърди Данев.

Oще: брюксел  българия  данъци  сива икономика  събираемост 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани