Бюджет 2012: По-малко за МВР, повече за наука | webcafe.bg
newscafe

Бюджет 2012: По-малко за МВР, повече за наука

Webcafe.bg
16.08.2011, 09:23 (обновена 16.08.2011, 15:24)
симеон дянков

Посланието на България към страните от валутния съюз е: "Ние сме по-добри по вашите показатели и ще изчакаме да видим дали вие ще си оправите къщата, но искаме да знаем в какъв ред влизаме и имаме претенции към фискалната политика".

Основната тема на Бюджет 2012 ще бъде преразпределение на средства от сектор "Сигурност", който включва МВР, разузнаването и ДАНС, към науката, образованието и културата. Това каза в интервю за Нова телевизия вицепремиерът и финансов министър Симеон Дянков.

"Ние плащаме повече за сигурност от останалите европейски държави - 4.5% от БВП, в Европа е под 1.5%, а по-малко за наука и образование - трябва да е обратното", посочи той.

България не подготвя нови антикризисни мерки, защото нашата икономика върви нагоре, но министерството следи процеса, защото страната е зависима от европейските икономики.

"Ние удържахме, другите не удържаха", повтори Дянков, припомняйки, че данъците не бяха вдигнати и така страната остана с най-ниското данъчно бреме в ЕС.

През последните два месеца в България има голям приток на депозити, включително от чужди граждани - гърци, румънци, но не само, каза още Дянков. Статистиката на БНБ обаче дава по-мрачна картина - не за депозитите, за срива на инвестициите.

Според него темата за втора световна рецесия е силно преувеличена просто защото е летният сезон и няма други новини. "Сега кризата се фокусира върху държави, които за две години и половина от началото й не са си свършили работата и не са разрешили проблема с големия си дълг", каза Дянков.

Запитан има ли промяна на курса по отношение на влизането на България в еврозоната, финансовият министър повтори, че в сегашния момент "има минуси а плюсът не е много ясен". Той посочи, че посланието на България към страните от валутния съюз е: "Ние сме по-добри по вашите показатели и ще изчакаме да видим дали вие ще си оправите къщата, но искаме да знаем в какъв ред влизаме и имаме претенции към фискалната политика".

Екип анализатори в Министерството на финансите проверява за наличието на картел в мобилните оператори, съобщи още вицепремиерът. Ако се установят такива данни, докладът ще бъде предоставен на Комисията за защита на конкуренцията, както вече беше направено с анализа на пазара на захарта.

Дянков каза, че в момента 200 митничари са командировани в рафинерията "Лукойл Нефтохим" и нефтеното пристанище "Росенец". Възможно е в компанията да влязат и служители на Националната агенция за приходите. "Те ще останат там докато не решим, че сме намерили всички възможни обяснения за корпоративния данък и акцизите и да разберем защо последните години компанията е на загуба".

Цветан Цветанов тутакси възнегодува

Не Симеон Дянков е този, който разпределя бюджета в страната. Това става с решение първо на българското правителство, а след това и на Народното събрание. Това заяви вътрешният министър и вицепремиер Цветан Цветанов по повод изявленията на Дянков.

Цветанов каза, че не е слушал Дянков, защото бил ангажиран със сутрешния инцидент между автомобил и автобус, и допълни, че повече информация за бюджета на МВР ще може да даде, когато той влезе на първо четене в НС. При инцидента стана ясно, че мъж се е блъснал нарочно с колата си в рейса, за да се самоубие.

Статистиката на БНБ: Инвестициите се сринаха

С над половин милиард евро по-малко са преките инвестиции в страната за първите 6 месеца в сравнение с 2010 г., показва статистиката на БНБ, публикувана вчера, пише "Сега". От началото на годината до юни капиталите у нас нарастват само със 7.9 млн. евро при увеличение от 532.7 млн. евро (1.5% от БВП) за първите шест месеца на 2010 г.

Статистиката е доста тревожна, защото това означава, че бизнесът затъва, а прогнозите на правителството за ръст на икономиката стават все по-нереални. Освен това се оказва, че ниският корпоративен данък не привлича особено големите инвеститори, тъй като според статистиката чуждестранните вложения намаляват със 125 млн. евро на годишна база до 23.8 млн. евро за юни 2011 г.

Подобно и на предишните месеци експертите от централната банка обясниха редуцираните преки инвестиции с плащания по вътрешнофирмени кредити в съответствие с погасителните планове на предприятията. Любопитно е, че чуждестранни граждани и фирми са инвестирали у нас нето 171.5 млн. евро главно под формата на депозити.

Най-сериозно е изтичането на капитали към дружества в Германия, Великобритания и Япония. През първата половина на 2011 г. нетните плащания към германските инвеститори са достигнали общо 248.2 млн. евро. Най-много капитали у нас пък идват от Холандия (177.2 млн. евро), Кипър (54.3 млн. евро) и Русия (52.3 млн. евро).

В същото време изнесените зад граница пари са се увеличили с 31.6 млн. евро. Миналата година по това време обаче родните предприемачи са инвестирали с 89.3 млн. лв. повече. През юни 2011 г. българските фирми са вложили в бизнес в чужбина 4.1 млн. евро, докато през май изнесените средства извън граница са били за 4.6 млн. евро.

Постъпленията от инвестиции на чужденци в недвижими имоти са 97.7 млн. евро при 98.7 млн. евро за същия период на миналата година. От данните на БНБ става ясно още, че по-голямата част от чуждите инвестиции у нас са насочени към транспорта, складиране и съобщения.

Резервите на БНБ също се топят, показват данните за платежния баланс за юни. Само за първите 6 месеца от годината те са намалели с 572.6 млн. евро. Добрата новина е, че през юни резервите на централната банка са се увеличили със 130 млн. евро спрямо май. Основната причина за подобрението е увеличението на трансферите по еврофондовете, които нарастват с около 200 млн. лв. на годишна база през юни.

Дефицит

Само през юни търговският дефицит се разраства с нови 175 млн. евро, показват още данните на БНБ. Превишението на вноса над износа остава тревожно голямо, като от началото на годината дупката вече е 488.2 млн. евро. Излишъкът в сектора на услугите за юни е 319.3 млн. евро. От началото на годината от туризъм и пътувания в икономиката са влезли 658 млн. евро.

През юни българските емигранти са пратили в родината 67.8 млн. евро спрямо 66.5 млн. евро за същия месец на миналата година.

 

Oще: еврозона  икон0омика  криза  наука  образование  сигурност  симеон дянков 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 24.04.2011, 14:41

2 Чинчифон | 16.08.201115:28

Има ли някаква роля за българското население,при формирането на бюджета за 2012 година?Защо министерството на Дянков,което по конституция ОБСЛУЖВА държавата,е разменило правата си с нея?Дянков лично си е присвоил правото да експлоатира бюджета в съответствие с бюджетните интереси на големи империалистическите държави.С тази разлика,че GB например,е ограбвала Индия по същият начин,по който Турция е ограбвала вилаета Булгаристан.Дали мнението на г-н Уорлик е същото,като на Дянков?
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 04.10.2010, 20:33

1 Гризли | 16.08.201114:16

Много си смотан, отдавна да си беше отишъл! Но идват избори...
Смее се
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани