Все повече мъже се оплакват от полова дискриминация | webcafe.bg
newscafe

Все повече мъже се оплакват от полова дискриминация

Webcafe.bg , По БТА
08.03.2011, 22:16 (обновена 08.03.2011, 22:24)
мъже, феминизъм

Броят на оплакващите се от дискриминация на полова основа мъже расте

Противно на очакванията, в България повечето жалби за дискриминация на полова основа се подават не от жени, а от мъже. Това сочат данните за последната година на Комисията за защита от дискриминация (КЗД), констатира проверка на БТА.

За миналите пет години в КЗД са постъпили 58 жалби, засягащи проблема за половото равенство и по тях е образувано производство. Само за 2010 г. жалбите са 23, а броят на оплакващите се мъже расте.

Сред примерите е съкратен неправомерно учител, който е споделил в жалбата до комисията, че в основата на проблема според него е феминизацията на учителската професия.

Мъж, който след като е бил три дни в болнични за гледане на дете, е трябвало да подпише съгласно наредба декларация, че няма друг незает член от семейството му, годен да гледа болната му дъщеря - оказва се, че само бащите, гледали болните си деца, са принудени да попълват подобна декларация, но не и майките. По жалбата е образувана преписка срещу Министерския съвет и приетата от него Наредба за медицинска експертиза на работоспособността.

Не липсват и "класически примери"

Оркестрантка в духов оркестър се оплаква в комисията от тормоз на работното място по признак пол. Тя била карана да носи чантите с партитурите на другите оркестранти - мъже, и да се грижи за хигиената в репетиционната зала и в сервизните помещения.

Все пак според фондация "Български център за джендър изследвания" вече можем да регистрираме известен напредък по отношение на половата дискриминация, но има и сериозни предизвикателства и проблеми.

В приетите за строго мъжки сфери като полиция и армия случаите за дискриминиране по пол не са единични. Служителка във Военна полиция - София, към Министерство на отбраната, пледира пред Комисията за защита от дискриминацията, че е подложена на различно отношение в нейното кариерно и кадрово развитие. Заседателният състав по преписката на жалбоподателката установява, че единствената причина жената да не бъде назначена на офицерска длъжност е полът й.

На директора на Регионална служба "Военна полиция" - София е наложена парична глоба, както и предписание за преустановяване на неравното третиране на служителите в поверената му служба на основание техния пол. Жената вече е офицер със звание лейтенант.

Oще: жалби  жени  кзк  мъже  полова дискриминация 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 05.01.2011, 12:03

2 solaar | 09.03.201109:39

Жените пуснаха слуха, че мъжете били по-силния пол и сега да се оправяли сами. Защо не признаха за по-умния; понеже не им изнася. Много щастлив
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 09.03.2011, 00:15

1 alak | 09.03.201100:21

Не е вярно това, че само татковците попълват декларация, че няма кой друг да гледа детето. При деца над 7 години декларацията е задължителна за този родител, който ползва болнични.
Отделно от това - няма да мога да изпитам съчуствие към мъж, че е полово дискриминиран. Нали са силния пол, да се оправят! Намига
   

оценка

+1 -0