България е на предпоследно място в изследване на PISA как се справят тийнейджърите с житейски проблеми | webcafe.bg
newscafe

Тийнеджърите ни трудно стигат от точка А до точка Б и едва си купуват билет за метро

Webcafe.bg
01.04.2014, 15:31 (обновена 01.04.2014, 22:19)
Училище

Снимка: © Теодор Георгиев

Българските ученици имат среден резултат 402 в изследване на PISA, което им отрежда 43-о място

Международното изследване PISA на ОИСР показа поредната порция лоши данни за нивото на българското образование, училище и ученици.

PISA се провежда на всеки три години сред 15-годишните ученици. Тази година за първи път задачите са мултидисциплинарни и проверяват реални житейски умения.

България заема предпоследното 43-о място в проучването сред 44 държави, проведено в началото на 2012 г. сред 2122 ученици на 15-16 години от 186 училища от цялата страна. Резултатите бяха представени днес от образователния министър Анелия Клисарова.

Едва 40% могат да намерят най-краткия маршрут от точка "А" до точка "Б" за определено време с дадени всички неизвестни - време за пътуване на всяка отсечка и дори брояч на общото време. Само 7 на сто могат да си купят билет от автомат в метрото, показват данните - метро има всъщност само в столицата.

Средният брой точки за цялото изследване е 500. Българските ученици имат среден резултат 402, зад тях са само тийнейджърите от Колумбия със 399 точки. Резултатът за Обединените арабски емирства показва 411, в Черна гора - 407 и Уругвай - 403.

Първенци са учениците от азиатски държави, като първото място е заето от Сингапур с 562 точки, следват Южна Корея - 561, Япония - 552, Макао (Китай) и Хонконг (Китай) с по 540, както и Шанхай (Китай) с 536 и Тибет (Китай) - 534.

Изследването се провежда за първи път. То е компютърно базирано и всеки въпрос е придружен и с анимация или подвижна графика. Идеята му е да се провери дали децата могат да прилагат житейски наученото в училище и как изобщо ще се реализират в живота си. Общият брой въпроси е бил 42, от които 15 са т.нар. статични, а останалите - интерактивни. Отделно е имало въпроси с избираеми отговори и със свободни.

Част от въпросите са свързани със задачи от ежедневния живот, а други с обществения, като резултатите от казусите по обществени теми ще бъдат представени по-късно.

Oще: pisa  анелия клисарова  българия  житейски проблеми  министър  проучване  тийнейджъри 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 13.01.2011, 14:17

39 lele male | 04.04.201416:37

А аз пък, днес излъгах кондуктора като си платих билета но не пътувах... Смее се
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 24.12.2012, 15:05

38 Бягащ Вълк | 03.04.201421:14

Георги Ташев,

във връзка с твоя коментар...
Така се научих на Убунту

судо апт-гет инстал

Судо е заповед и показва, че се обръщаме към Линукс - обвивката, т.е. шел. По този начин стигнах до компилация на ядро и избор на съответните параметри, които да функционират в него... Много щастлив Признавам, нищо особено, само четене в Интернет кое-как... Спор няма за туториъл...Писал съм и съответни програми, работещи под Линукс. Знаеш за Линус Торвалдс, създателя на Линукс изобщо, прави го като развойна среда, взета в частност от Юникс Много щастлив Майната му, не е в това въпроса, както не е и в шибаната образователна система - имах български колеги в уни-то, които пишеха с множество правописни грешки, т.е., явяват се полуграмотни. Много щастлив

Ами, това е, реалността е такава,биха могли и да са отлични, но пък никой от тях не възприема образованието като ценност, тъкмо напротив! А излизайки в чужбина какво става - с всички разходи една легализация на дипломи ще мине 2 хил. лв., пък и как 'пускат' напред, не е истина, особено 50-годишни и нагоре хора, пък били те и бивши директори на завод! Много щастлив

Пък аз си сравнявах нашата 'лоша' образователна система с чуждите такива - 25% от населението у нас е с висше образование, подобни са резултатите и в останалата част на Европа. И става така, че работейки там, някъде в ЕС, дори и перфектно владеейки езика, колегите ви са полуграмотни селяндури, говорещи от руски, през полски и словашки, та до испански и гръцки в последно време, с типични африкански включвания и китайци/виетнамци Много щастлив

Е, образованието ви се признава на книга, ама пари за собствена компания откъде (не говорим само за отваряне, трябва и текуща поддръжка), отварянето е с една кирлива адресна регистрация Много щастлив И отворил Илия, току-що завършил инженер от ТУ-Русе, Лтд в Ю Кей, ама собствени разработки какви да предложи, като е напр. машинен инженер?! Хубаво, бачкане с ЦПУ, ама какво програмист, технолог, ремонтчик?! А опит откъде?!

Та се опитвам да кажа - далеч не всички в ЕС имат висше, дори и 'лошо' и 'скапано' като в Бг, както и че е трудно да бъдем равнопоставени, при положение, че доходите ни са мизерни, а квалифицираните работни места - кът.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 18.09.2013, 11:56

37 Citizen X | 03.04.201417:55

Абе, Мануела, колко оберкелнера горе-долу са ти предлагали сърцето си? Нема текъв ларж Смее се
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 20.05.2011, 17:21

36 peta_wawa | 03.04.201416:24

Поне беше подготвена от вчера. Утре може и пет лева да ти вземе, ама окото ти няма да мигне вече Намига !
   

оценка

+2 -0

Регистриран на: 06.09.2010, 15:20

35 Manuela Gerenova | 03.04.201415:24

Алоооо, къде са тия от ПЕСА, Кучето и Котето?! Искам да им кажа, че днес си купих ЕДНО билетче в метрото на стойност ЕДИН лев с банкнота от ДВА лева. Факин джиниъс!
   

оценка

+4 -0

Регистриран на: 24.12.2012, 15:05

34 Бягащ Вълк | 03.04.201414:21

Уф, щом паяка го казва, сигурно е 'глупост с архаична лексика' Много щастлив ! Пак ще го кажа, сещам се за немалко такива хора - един от Пловдив, друг от София, трети от Ботевград...Един, работещ в Холандия, втори в Белгия, трети - в Чехия, четвърти на Острова... Няма да са първите, нито последните. Много щастлив Даже този от Ботевград беше директор на местния завод за електроника, казва ми - 'режат завода за скрап и не можеш да ги спреш, отгоре ги покриват'. За последно работеше дори в Чехия като складов работник, защото трябва да е от 'правилните', за да получи възможност.

Апропо, паяк, нали не смяташ, че всички са невероятно добри в овладяването на език?!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 24.02.2011, 18:45

33 Georgi Tashev | 03.04.201414:10

Интересно е, че всички се хванаха за въпроса с метрото и как това имало връзка с местоживеенето. Тук става въпрос за елементарна логика. Никой не иска да си учил определени дисциплини, за да натиснеш 2 бутона и да въведеш 1 цифра.

Лично аз всекидневно ставам свидетел на възрастни хора, които не могат
- да си преценят разходите
- да си преценят времето
- да си преценят възможностите
- да си измият кенефа след употреба!!!

Е съжалявам много, ама когато си глупав и мързелив, не ти е виновна само образователната система. И аз съм минал през тази образователна система и не смятам, че е чак толкова пропаднала, че видиш ли произвежда само олигофрени. Айде стига с оправданията! На Запад никой не слуша оправдания, очакват само резултати. Какво като в училището няма PC, като у дома си има i7ца, a нета е бъкан с туториали за абсолютно всичко? Аз лично имам приятел, който стана мегадобър Linux програмист без никакви знания от училище и дори не смятам, че е свръхамбициозен. Просто малък пример за това, че проблема не е основно в училището, а е в хората.
   

оценка

+2 -0

Регистриран на: 25.01.2012, 18:03

32 паяка | 03.04.201413:17

"немалко хора, работили като ръководен или друг персонал в Булгаристан, избягали на Запад като общи работници, но за доста повече пари ... "

глупост изтърсена с архаична лексика
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 24.12.2012, 15:05

31 Бягащ Вълк | 03.04.201412:42

А над всичко е крещящата липса на пари - всички тези момичета и момчета, напускащи страната в търсене на по-добър живот, го правят до голяма степен поради липста на адекватна перспектива в Булгаристан.

Ниско заплащане, няма достъп до финансиране, няма достъп до кредитиране, за ноу-хау разработки почти абсурд. Работни места достатъчно също йок, така че ти трябва чудо, за да успееш на местно ниво. Не бягат единствено нискоквалифицирани, често бягат и доста грамотни хора...Сещам се за немалко хора, работили като ръководен или друг персонал в Булгаристан, избягали на Запад като общи работници, но за доста повече пари ...

Премествайки се на Запад, рядко някой успява да пиолучи работа по специалността, защото в повечето случаи няма опит, собствени разработки и т.н. И стигаме до основните области, в които избягалите българи се реализират;

- общи работници;
- ферми;
- хотелски и ресторантски персонал;
- шофьори;
- чистачки;
- проститутки;
- подбор на персонал за същите дейности - за поредния избягал ...

Пригодност за живот, казвате... Много щастлив ?!
   

оценка

+2 -2

Регистриран на: 24.12.2012, 15:05

30 Бягащ Вълк | 03.04.201412:23

По принцип си мисля, че Джон Смит е прав - тези тестове измерват пригодността на едно хлапе за живот във вече развита Западна цивилизация. Само погледнете азиатските мегаполиси в първата десетка, среденоголемите европейски градове във втората и стигате до съвсем логичния извод, че мястото на обикновеното българско селянче никак, ама никак не е там. Много щастлив

Не отричам, за всяко отделно общество има умения за оцеляване и пригодност за живот, които са водещи - примерно, в Булгаристан всеки може всичко, т.е. решително разделение на професиите няма - сещам се за момчета от Бургаско, мои познати живеещи в Лондон - сами си сменят спирачни дискове, амортисьори - предни и задни, сменят си уплътненията под цилиндровата глава, оправят се с електрониката на автомобила - и всичко това без такова образование и в задния двор на къщичката в еди-кой-си квартал на Лондон! Редови британец да го направи, извинявайте, нищо, че ще си купи билет за метрото със затворени очи Много щастлив

Между другото, в края на 70-те нито Корея, нито Китай, нито Япония са толкова напред в степента на асоциираност към Западния начин на живот - та те са едни селски държавици, с предимно колхозен начин на работа. В резултат на подходящите инвестиции обаче - външни и вътрешни, трансферът на технологииот развития Запад към богатия на ЕВТИНА работна ръка Изток се получи днешното чудо! Е, не виждам как, при отсъствието на нашата държавност, ниското ниво на инвестиции и направо лисващ трансфер на технологии към Булгаристан, ще можем да се похвалим с догонване на развитите икономики и адекватно образование!

Дори и самото образование не е такъв проблем, колкото остарелите методи на преподаване, за иновативност и креативност да не говорим - къде е връзката с бизнеса, стажовете в компании, работещи на глобално ниво, достъпът до ноу-хау?! За ТУ - София ми разправяха - 'тука требваше да има едни компютри, ама поради липсата им, че учиме Турбопаскал е те така, като с компоти...' Много щастлив Макар, че инженерите ни ги взимат, защото има глад за технически кадри по света, не защото от смятане 'с компоти' са станали големи спецове Много щастлив Висша математика 5-та част Много щастлив
   

оценка

+1 -1

Най-коментирани