Военните разходи се свиха за пръв път от 14 години | webcafe.bg
newscafe

Военните разходи се свиха за пръв път от 14 години

Webcafe.bg, по Bloomberg.com
15.04.2013, 11:41 (обновена 15.04.2013, 20:56)
Израелско самоходно оръдие стреля по Газа

Снимка: © Getty Images

Глобалните разходи за въоръжение и издръжка на армии са спаднали за пръв път от 1998-а насам, като САЩ и Европа са ограничили значително парите за армиите си, докато Китай и Русия харчат все повече.

Това показват данните от доклада на Международният институт за изследване на мира в Стокхолм (СИПРИ) за 2012 г., цитирани от Блумбърг.

През 2012 г. държавите са похарчили 1.75 трилиона долара за отбрана, което са приблизително 0.5% по-малко от разходите през 2011 г. Такова свиване не е било наблюдавано от 1998 г., посочват от СИПРИ.

САЩ и голяма част от европейските държави ограничават военните си разходи заради намаляващото си присъствие в Афганистан и бюджетните затруднения.

"Военните разходи вероятно ще продължат да спадат през следващите 2-3 години", заяви Сам Перло-Фрийман, който оглавява изследователския екип на СИПРИ. Той допълни, че след това вероятно разходите ще се стабилизират на някакво ниво и даже, в зависимост от икономическата ситуация, може да се повишат.

Бюджетните ограничения в Европа са имали сериозен ефект върху парите, заделяни за техните армии. 20 от 37-те страни в Централна и Западна Европа са ограничили разходите си с над 10% от 2008 г. насам.

Същевременно, военните бюджети в Азия и Северна Африка са скочили значително. "Може би виждаме преместване на баланса на военните разходи по света от богатите западни държави към развиващите се региони", коментира Перло-Фрийман.

През 2012 г. Китай е похарчил за армията си 166 млрд. долара - близо 8% повече в сравнение с предходната година. В сравнение с 2003 г. скокът е безпрецедентен - 175%. "Любопитният въпрос е до каква степен те ще могат да превърнат военните разходи в реална сила. Китай в някои аспекти все още е много зад Европа, макар да харчи толкова пари, колкото Великобритания, Франция и Германия, взети заедно", коментира шефът на изследователския екип.

Най-големият скок на годишна база сред държавите от топ 15 се наблюдава в Русия. Москва е заделила за армията си през 2012 г. 91 млрд. долара - 16% повече от предходната година.

Страната е с третия по големина военен бюджет в света, като Владимир Путин обяви амбициозна програма за модернизация, която да подмени 70% от въоръжението до 2020 г.

Четвърта е Великобритания с близо 61 млрд. долара, а Япония (която по конституция има въоръжени сили само и единствено за самоотбрана - бел. р.) е пета с 59.3 млрд. долара.

САЩ все още убедително водят класацията с 682 млрд. долара за 2012 г. - близо 40% от всички военни разходи в света. Това е 6-процентно свиване на военния бюджет от 2011 г.

Според експерти, при запазване на настоящата тенденция, около 2022 г. Вашингтон ще отстъпи първото място на Пекин.

Oще: армия  въоръжение  международен институт за изследване на мира  разходи 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани