"Ранобудните" пускат бъдещи юристи на изпит | webcafe.bg
newscafe

"Ранобудните" пускат бъдещи юристи на изпит

Webcafe.bg
08.11.2013, 12:39 (обновена 08.11.2013, 15:30)
Окупация на СУ

Снимка: © Явор Николов

"Ранобудните" няма да допуснат провокации

Протестиращите студенти, които са окупирали Софийския университет, ще пропуснат колегите си за държавния изпит по наказателноправни науки в Юридическия факултет. По-рано в определени медии се появиха спекулации, че заради протестите препитването ще се наложи да бъде преместено или отложено.

Първата част от изпита е решаване на казус и се провежда именно в 272-а аудитория, от която започна акцията на „Ранобудните студенти". Втората част е устна и ще се проведе след два или три дни пред кабинетите на изпитващите комисии. Студентите, изпитващите и квесторите ще бъдат допускани в Ректората по списък.

"От "Ранобудните студенти" считаме, че провеждането на изпити тук в Софийски университет е от първостепенно значение и въплътява идеята на висшето образование като цяло", пишат в съобщение до медиите протестиращите. В същото време те подчертават, че ще откажат достъп на „всеки, който бъде счетен за неуважителен към институцията и сградата на Ректората, които сме се наели да пазим".

Как един професор сипе заплахи

„Господари на ефира" излъчиха любителски запис на скандалната реч на ректора на УНСС проф. Стати Статев пред студенти, окупирали аудитория в неговия ВУЗ на 29 октомври т.г. В нея професорът, осветен като агент на Държавна сигурност с псевдоним Стойновски, обвинява младите хора в наглост, заплашва ги, че ще ги заключи и ще сложи охрана на залата и ги съветва да емигрират. Последното веднага предизвика бурен скандал, като Статев се оправдаваше, че думите му са били извадени от контекста.

Сега става ясно, че той първо предложил на възпитаниците си да отидат в Софийския университет, ако толкова харесват окупацията на неговия Ректорат. Някой в залата казва "Въпросът е дали ни харесва повече тук или в чужбина", при което професорът отговаря: „Ами, отивайте в чужбина, колеги, но не пречете на тия, които искат в България да учат...".

"Защо точно тази зала избрахте, че бяхте и нагли да поискате аула "Максима", за да спите на меко, това си е наглост бе, колеги. Вие просто нямате мярка, мога да ви запазя места и в някой хотел, ако искате...", кара се Статев на студентите. И продължава: "Единственото, което ви пази, е че гледам на вас с неособено голямо уважение и като на млади хора, които биха се поучили, както и ние сме се учили от недостойните си постъпки, които и ние сме правили...".

Стига се и до заплахи: "Знаете ли какво ще се случи? Ще бъдат сменени патроните на вратите, ще бъдат заменени с нови и ще бъдете заключени вътре. Ще има охрана отпред и който иска да ходи по естествени нужди, ще бъде воден...".

Oще: държавен изпит  държавна сигурност  окупация  ректорат  софийски университет  стати статев 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани