Мрежата ври и кипи от лъжливи съобщения за ромски престъпления и сбивания в квартали, градове и села, където нищо такова не се случва | webcafe.bg
newscafe

Метежите тръгват от Facebook и SMS-и

Webcafe.bg , в. Труд
28.09.2011, 13:08 (обновена 28.09.2011, 14:02)
Катуница, протести

Снимка: © Sofia photo agency

"Фейсбук и никой друг." Така еднотипно отговаряли задържаните, питани в РПУ карал ли ги е някой да участват в протестите...

... "Фейсбук и никой друг." Така еднотипно отговаряли задържаните, питани в РПУ карал ли ги е някой да участват в протестите. 30% от тях са на възраст под 18 години, а още 30% - до 20 години". Това пише днес в. "Труд" в публикация, озаглавена "Дебнат метежници във Фейсбук".

Според нея почти всички са отрекли да са свързани с някаква политическа формация, като отговаряли: "Българи сме." Някои се изказвали с презрение за партиите, понеже сега които "вече са доказали, че не могат да се справят с ромите". Други са се познавали от училище, от квартала, от футболни агитки, рок концерти или от рокерски клубове.

"Труд" цитира експерти от МВР, според които "няма информация някой нарочно да организира протестните групи за Катуница". "Никого не следим, няма такова нещо", е отрекъл пред вестника и Явор Колев, шеф на отдела за компютърни престъпления в ГДБОП.

Мрежата ври и кипи от лъжливи съобщения за ромски престъпления и сбивания в квартали, градове и села, където нищо такова не се случва и не се е случвало, предупреждават неназовани източници от спецслужбите в "Труд". Те установяват профилите на провокаторите и дали те са на реални или измислени лица. При по-сериозни сигнали се правят проверки, за които полицията хаби много време и средства.

"В рамките на законовите си задължения и правомощия ДАНС събира и анализира информация за тенденциите и процесите в страната, касаещи защитата на националната сигурност, и своевременно я предоставя на компетентните органи за вземане на решения. ДАНС участва и в работата на екипите, създадени по повод събитията в село Катуница и последвалите протести в страната." Това са заявили от ДАНС след запитване на "Труд" дали разполагат с информация, че протестите в страната са организирани и координирани от един човек или група хора и дали имат изпреварваща информация за подготвяни метежи.

Освен във фейсбук младежи правят събиранията си на определени места чрез есемеси и съобщения по електронната поща или разлепват бележки, отпечатани на принтер (виж вдясно призив от Стара Загора). На места в страната битови проблеми и стари вражди ескалират заради общото напрежение, отчитат експертите. А като външни фактори за саморганизацията на групите у нас се смятат отразените широко в медиите събития в Близкия изток, Великобритания и Гърция.

12-годишен сред задържаните

Двама полицаи са били ранени при сблъсъци с протестиращи. Единият е с изкълчено рамо в София. Другият служител на МВР е ранен от хвърлен камък във Варна. След преглед са освободени от болница.

Сред задържаните над 150 човека от общо 2220 протестиращи е и 12-годишно момче, което е хвърлило камък по полицаи на шествието в столицата. Поради непълнолетието му наказателна отговорност ще бъде потърсена от родителите.

Общо в София са били прибрани в РПУ 23-ма души. От тях 15 бяха изправени пред Софийския районен съд. Десет бяха наказани с глоби, един отнесе обществено порицание, а трима бяха оправдани. Производството срещу един непълнолетен било прекратено.

"Обявените предварително мирни протести в страната в един момент, провокирани от различни радикално настроени екстремистки елементи, прераснаха в нещо по-различно от мирен протест", коментира главният секретар на МВР Калин Георгиев. В Бургас двама са били арестувани, след като с викове "Циганите - на сапун!" се опитали да нападнат роми край Старата поща.

Двама са задържани в Пазарджик, тъй като хвърляли камъни по полицаи, които ги спрели при опит да проникнат в ромския кв. "Изток". Най-много са задържаните в Пловдив - 47, заради сблъсъци с полицията.

"За да се разконцентрират служителите на реда, на тел. 112 са подадени много сигнали за несъществуващо напрежение, които се оказаха фалшиви", казаха от МВР.

Oще: арести  данс  задържани  интернет  мвр  метежи  младежи  погроми  полиция  рокери  училище 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 26.09.2011, 10:32

6 crazyforest | 29.09.201112:58

Така е, и в Египет почнаха така нещата, или е трябвало да си мълчат хората?


Журналя.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 07.05.2010, 04:54

5 MacAllister | 29.09.201100:12

МВР няма експерти, МВР има тайни и неназовани източници и групи съветски учени, които казват някоя напълно отживяла времето си "мъдрост" от време на време за консумация от хора от 3-тата възраст, които не гледат много какво точно става около тях.

Рушене и строене - противопоставяне на двете като концепция на пропагандата и правилата за безопасно поведение пред медии за публичните личности от мутренски произход.

Въобще страна, в която генерал се става в частна охранителна фирма каква полиция може да има и на кого би служила тя и срещу какво? Фактите са толкова очебийни, че проблема не е в знаенето им, а в търпимостта към емоционалното напрежение създавано от доброволната самозаблуда. Причините - страх, инерция, лиспа на увереност, че имаш данни да си изкарваш хляба и т.н.

Страна без армия избира главнокомандващ на армията си!

Официални лица изговарят на глас цифри, които просто do not make sense. Други си противоречат всеки ден и всъщност постоянно публично казват факти за себе си, които би трябвало да ги вкарат в затвора до живот. Това им се "прощава" от голяма част от народа поради убеждението, че убедителното звучене доказва фактите, а фактите са онова, което се казва отгоре или просто склонност да се приема феодално подчинение.

Огромно количество българи приемат за нормално медиите да са рупор на управляващите и считат съвсем искрено различното мнение за провокация. Склонни са да игнорират всякакви изключения докато баланса между страх за непосредствено препитание и оцеляване и идея за бъдещето клони в очите им към непосредственото. Милиони българи доброволно се приучават към алогично мислене и склонност да се съгласяват с всеки, който говори по-настървено, страда не само характера им, но и професионалната им реализация, подобни хора на работата си приемат дори самоубийствени за фирмата действия и после се оплакват, че няма работа ....

Българските журналисти не задават директни въпроси към политиците и позволяват темите за разговор да им бъдат задавани. В рамките на зададените теми дори и най-провокиращия въпрос не е за нещо имащо общо с действителността.

Етнически проблем в България няма, има хора, които се спасяват с говорене за него.

Киро не е цар, но има власт повече от средно министерство.

ТИМ не е групировка, а приватизирана територия на България заедно с населението, сделката не е публично обявена, което вече е нарушение.

Рушенето на недвижима собственост не е типично за българина, дори всички вреди нанесени през 20 години събрани заедно са по-малки от вредите нанесени при еднодневна демонстрация в Гърция.

Много българи считат, че работа и длъжност се получават само с връзки. Сред младите има доста специалисти, които живеят само териториално в България и нямат нищо общо с това разбиране, но останалите, заедно с по-възрастните считат, че и тия със сигурност са с връзки.

В държавното управление на заплата влизат малка група хора, които са закъсали финансово и над 90% хора, които считат, както споменах, че работа се намира с връзки. На практика всички (с отделни изключения) от последните считат, че дипломата е по-важна от уменията и знанието. Те не могат да си представят друта ситуация (както е например в ИТ сектора, където никой не пита никого какво е завършил) и считат, че правят добро като увеличават ежедневно дейностите, които трябва да се регулират директно от държавата.

Регулацията е превърнала вече половината от частния бизнес в нещо приличащо на подписка за престъпници. Условията са неизпълними или наредбите на министерствата включват десетки точки определящи санкции и разрешения по субективна преценка без никакви обективни правила.

След ентиусиазираните за евроинтеграция държавни експерти веднага марширува корупцията. Първите създават правила, които не са дефинирани, а са базирани на неопределности, вторите ги прилагат според необходимостта.

Никоя институция в България не се самосезира. Самосезиране настъпва само, когато някой който "трябва да бъде уважен" посочи някой неспазващ наредба или закон.

Изпозлването за гонка по устав, вместо за всеобщо прилагане на закони и наредби е позволило натрупването на нормативна база, която е обективно неизпълнима. между 1/4 и 1/3 от бизнес дейностите са възможни при спазване на закона, другите не могат да се поддръжат и на нулата при спазването му.

Всички са престъпници.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 30.07.2011, 16:10

4 Hristo Tsolev | 28.09.201118:00

ако така си пазиш държавата като я палиш и ломиш , заеби тая държава , неандерталецо, българина и без това може само да руши , не да създава. иди пали и ломи къщите на хилядите български мафиоти наркодилъри заради които са умрели стотици пъти повече деца.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 05.06.2011, 21:48

3 Ivaylo Kanev | 28.09.201115:20

Пестуренко ли си какъв си не те знам.....обаче не можеш и нямаш право да наричаш хората,които се се вдигнали да защитават родината си говеда...особено такъв пробит келеш като тебе,които имаш представа от реалния живот колкото магаре от квантова механика!!!Та затова си затвори устата целувай се с циганските си любовници и се надявай да не ги разцепим преди те тебеУсмивка
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 02.11.2010, 19:52

2 Martin S. Petrusenko | 28.09.201115:05

Жалка история. Аз съм изключително против цялото това напрежение, подклаждано от политически шутове с подкрепата на тълпи безмозъчни говеда. Повече по въпроса съм написал в блога си,ако някой има желание, може да хвърли едно око. http://bit.ly/nIlPTm
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 24.04.2011, 14:41

1 Чинчифон | 28.09.201114:54

В Либия го нарекоха РЕВОЛЮЦИЯ,у нас го заплюха като МЕТЕЖ?А в същност между Цар Киро и Муамар Кадафи няма разлика.Да идва авиацията на НАТО! Много щастлив
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани