Екоактивисти от "За да остане природа в България" протестираха срещу решението да се узакони незаконното строителство на "Юлен" в Пирин | webcafe.bg
newscafe

Протест срещу коалицията ГЕРБ + "Юлен"

Webcafe.bg
01.07.2011, 13:16 (обновена 01.07.2011, 16:44)
На върха

"Юлен" наистина са победители в една предизвестена битка - още когато са подготвяли договора за концесията в Пирин, а двама министри на околната среда - Долорес Арсенова и Джевдет Чакъров, са ги улеснили максимално

Граждани и екоактивисти призоваха днес правителството да се откаже от узаконяването на присвоените незаконно от "Юлен" 65 хектара в Пирин за ски зоната им.

С викове "Искаме си Пирин" и "Мафия" те излязоха на ларгото между Министерския съвет, Народното събрание и президенството.

След заседанието на кабинета преди два дни екоминистърът Нона Караджова обяви, че концесионерът "Юлен" използва около 60% по-голяма територия в национален парк "Пирин" от вписаната в договора с екоминистерството, сключен в края на 2001 г.

В интерес на обществото е узаконяването, стана ясно от обясненията на Караджова. По думите й, министрите Росен Плевнелиев и Трайчо Трайков също били срещу евентуалното събаряне на съоръжения - в случай че бъде прекратен контрактът. Това ще затвори ски зоната "поне за 5-6 години", каза тя и затова сега кабинетът подготвя изменения в закона за концесиите, с които да се промени договора и да се узаконят надвзетите 65 хектара от планината.

Вместо разрешените по договор 99.5 хектара фирмата използва още 64.7 хектара от Националния парк "Пирин".

Според екоактивисти от закона за концесиите явно няма никакъв смисъл, след като ще се променя при всяка съмнителна сделка.

"Това най-малкото е държавна помощ в разрез с правилата на ЕС", каза шефът на международната екоорганизация WWF за България Веселина Кавръкова. "Очакваме реакцията по казуса на другите политически сили".

Насъбралите се протестиращи носеха плакати: "Задминахте тройната коалиция", "Аз съм Цеко Минев от ПИБ, Боко ме пуска да правя каквото си искам на Пирин" и "Долу Цеко от Алеко".

Според зелените действията на правителството облагодателстват председателя на Българската федерация по ски и акционер в Първа инвестиционна банка (ПИБ) Цеко Минев. Екоактивистите го свързват с "Юлен" и концесионера на ски съоръженията край София - "Витоша ски".

В отворено писмо до премиера Бойко Борисов вчера екокоалицията сравни намеренията на кабинета с "безочливите замени на гори, извършени от предишното правителство".

Бойко Борисов категоричен за запазване на концесията

От Черна гора, където е на посещение, премиерът заяви, че единственият начин да не се затвори курортът Банско заради допуснатите нарушения на концесионера е да се направят промените в закона за концесиите.

Той беше категоричен, че държавата ще си потърси и по-високи концесионни плащания от "Юлен". Борисов обясни, че реално има три варианта за действие:

Единият - да затворим курорта Банско. Вторият - да затворим 2/3 от него, и третият - да променим закона за концесиите, за да може да съществува.

Ако искате да отидем заедно в Банско, да съберем хората и да им предложим кой от трите варианта да изберем. Такава концесия са подписали, това сме заварили, едно от трите решения трябва да вземем.

След като се промени законът за концесиите, тогава ще се даде възможност да се търсят и допълнителни концесионни такси, съответно ако се реши да се променя дадена концесия - как да стане.

В противен случай отиваме и затваряме ски курорта Банско. Да се лишим от огромни приходи - вместо тези, които са я подписвали, сега да излязат и да кажат "извинявайте, ние сме виновниците за всичко това", трябва ние да обясняваме, че всъщност това са натикали и това са направили". 

По-рано Нона Караджова обясни, че концесионните такси, които плаща в момента фирмата, са ниски и в договора има неясноти, които трябва да бъдат изчистени.

Договорът с "Юлен" - написан с две леви ръце

Концесионният договор за ски зона Банско, сключен в края на 2001 г., е написан така, че държавата не може да търси сериозни неустойки от фирма "Юлен" за нарушаването на екозаконодателството, съобщи "Дневник" вчера. 

"Договорът е писан с две леви ръце и интересът на държавата не е бил гарантиран", коментира пред изданието главният секретар на министерството Климентина Денева. Според документа, с който "Дневник" разполага, спазването на природозащитните норми в парк "Пирин" при строителството на зоната се гарантира само с банкова гаранция в размер 25% от минималната годишна концесионна такса на "Юлен".

Това е не повече от 50 000 лева, а от МОСВ проверяват дали концесионерът действително го прави...

Концесионният договор не предвижда възможност държавата да го прекрати едностранно, ако "Юлен" се разпростре върху повече площ. Това може да стане само "по силата на съдебно решение", е записано в него.

Oще: договор  концесия  нона караджова  пиб  пирин  природен парк  протести  ски зона  цеко минев  юлен 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 28.06.2010, 22:50

1 tedi | 01.07.201119:10

Събудете се бе хора! Направете нещо за тая природа, отваря се опасен прецедент, ще я изядат и костичка няма да остане, разберете! Бесен Бесен Бесен Бесен Бесен Бесен
   

оценка

+0 -0