Дисбалансите в Европа няма да изчезнат | webcafe.bg
newscafe

Дисбалансите в Европа няма да изчезнат

Webcafe.bg
10.04.2013, 16:53 (обновена 10.04.2013, 17:23)
безработица

ЕК смята, че страната ни трябва да се пребори със структурната безработица

Макроикономическите промени в Европа са в ход, но възникналите в десетилетието преди кризата различия в растежа между отделните държави ще се запазят през следващите години.

Това е становището на Европейската комисия, която публикува резултатите от задълбочените прегледи на 13 държави-членки, които бяха показали признаци на макроикономически дисбаланси.

Слабата икономическа дейност и крехките икономически перспективи в някои случаи може да са довели до повече рискове и предаване между държавите на отрицателни въздействия, свързани с макроикономическите дисбаланси, между държавите, смятат от комисията.

Много от икономиките на ЕС продължават да са изправени пред значителни предизвикателства под формата на външни задължения, задлъжнялост на частния сектор и продължаващи промени на пазарите на жилища, посочват от ЕК.

ЕК посочва, че България, заедно с Белгия, Дания, Франция, Италия, Унгария, Малта, Холандия, Финландия, Швеция и Обединеното кралство, няма прекомерни дисбаланси. Въпреки това се препоръчва на страните да вземат предвид заключенията на задълбочените прегледи в своите национални програми за реформи и в програмите си за стабилност и конвергенция.

За страната ни се посочва, че трудовият пазар е бил силно засегнат от кризата и повторното включване на работниците с ниска квалификация е трудно, като освен това се посочва, че основните предизвикателства са свързани с несъответствието на професионалните умения в някои сектори и региони. ЕК отбелязва високата корпоративната задлъжнялост в нефинансовия сектор и обръща внимание на опасността от загуба на конкурентоспособност заради бързия растеж на цената на труда.

В две държави-членки - Испания и Словения, ЕК смята, че дисбалансите могат да се считат за прекомерни. В Испания високите равнища на вътрешния и външния дълг продължават да представляват сериозен риск за растежа и финансовата стабилност. В Словения рисковете за стабилността на финансовия сектор, произтичащи от корпоративната задлъжнялост и намаляването на ливъриджа, са значителни, включително поради взаимовръзките с публичните финанси.

Oще: безработица  дисбаланс  европейска комисия  заетост 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 13.10.2011, 07:32

3 pepe | 11.04.201312:19

Щом някой смята, че "...България... няма прекомерни дисбаланси." и я нарежда на едно място с Дания, Швеция, Холандия, ми е ясно колко му е качествено и задълбочено изследването. От тук нататък кво да го коментираш Усмивка
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 12.10.2010, 11:52

2 Dimitar Stamboliyski | 11.04.201310:35

ЛиВЪРИДЖ = болест по черните дроби или?
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 15.03.2013, 13:26

1 DonTsetsi | 10.04.201317:16

"опасността от загуба на конкурентоспособност заради бързия растеж на цената на труда"
Ами... добре. Надявам се в текста, от който това идва, да се споменава, че става въпрос само за заплатите в определен отрасъл.
   

оценка

+1 -0