70 000 евро ще могат да вземат предприемачите, които решат да правят бизнес на село | webcafe.bg
newscafe

70 000 eвро за 5 години, ако отвориш ферма

Webcafe.bg
13.10.2011, 10:37 (обновена 13.10.2011, 15:32)
кози, село

Снимка: © Sofia Photo Agency

Помощи ще се дават само на действащи фермери, а не просто за притежаване на земя

70 000 евро ще могат да вземат предприемачите, които решат да правят бизнес на село. Това е едно от предложенията за промяна на Общата селскостопанска политика на Европейския съюз за периода 2014-2020 г., представени пред Европарламента. 

Сумата ще бъде "стартов комплект" за предприемачите и ще се отпуска за период от 5 години. Целта е да се насърчи развитието на бизнеса в малките населени места, обясниха от Европейската комисия. Оттам предвиждат допълнителна помощ за фермери под 40-годишна възраст с цел подмладяване на селата. 

Брюксел ще настоява и за таван на помощите, които може да получи една ферма за година. Той е определен на максимум 300 000 евро, като сумата ще зависи не само от производството, но и от броя на откритите работни места. Помощи ще се дават само на действащи фермери, а не просто за притежаване на земя. 

Зеленото земеделие става приоритет за Европа за следващия период на действие на Общата селскостопанска политика. За целта 30% от средствата за фермите ще се дават само срещу спазване на определени екологични практики.

Стопаните, които искат да получат по-големи субсидии, ще трябва да редуват културите, които сеят в нивите си, да поддържат постоянни пасища, да опазват резерватите и др. Дребните стопани ще получават гарантирана субсидия между 500 и 1000 евро всяка година, предвижда проектът на Европейската комисия.

Oще: бизнес  европарламент  ек  ес  политика  предприемач  село  субсидия  ферма  фермери 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.