Председателят на Еврогрупата Жан-Клод Юнкер отрича Гърция да излезе от еврозоната | webcafe.bg
newscafe

Атина отрича за развод с еврото - и Брюксел също

Webcafe.bg
07.05.2011, 09:37 (обновена 07.05.2011, 12:13)
Евро

Тиктака ли часовникът на еврозоната...

В Люксембург се състоя изненадваща среща на финансовите министри на Германия, Франция, Италия и Испания, посветена на гръцкия и португалския дълг, съобщи днес радио Дойче Веле. Преди дни Португалия официално поиска и получи 87 млрд. евро помощ от еврозоната, за да се справи с дълговите си проблеми и така стана третата страна след Гърция и Ирландия, натиснала паник-бутона.

Председателят на Еврогрупата Жан-Клод Юнкер е опровергал слуховете за излизане на Гърция от еврозоната. Изключено било и преструктуриране на гръцкия дълг.

Повод за изявлението му стана новината, съобщена от германското списание "Шпигел", че гръцкото правителство обмисляло отказ от единната европейска валута и завръщане към драхмата. Атина категорично опроверга този слух. Въпреки това еврото падна с два цента на финансовите пазари.

Подобни слухове се появяват още от м.г., когато Гърция поиска помощ от ЕС и МВФ, за да не стигне до банкрут. Тогава страната получи $110 млрд. помощ от ЕС и МВФ - при условие да направи сериозни съкращения на разходи и реформи, които да стабилизират финансите й.

Жан-Клод Юнкер е определил материала на "Шпигел" като "абсолютно неверен". Засега никакво намерение на Гърция да напусне еврозоната не е потвърдено официално.

Според "Шпигел" една от темите на срещата в Люксембург ще бъде предложение на Атина за преструктуриране на гръцкия държавен дълг от 327 млрд. евро. Външният дълг на страната е 142.8% от брутния й вътрешен продукт за 2010 г., а бюджетният й дефицит е 10.5% от него, което все пак е намаление от предишните над 16%.

Гърция влезе в еврозоната пред 2001 г. Валутният съюз на ЕС обхваща 17 страни от общността. Досега няма случай на държава, излязла от еврозонат.

Според анализатори твърдения като на германското списание обслужват спекулативни игри на финансовите пазари. 

Точно преди година Гърция получи 110 млрд. долара помощ от ЕС и МВФ, но с уговорката да направи сериозно съкращение на разходи и реформи, които да стабилизират финансите й.

Oще: гърция  дълг  евро  еврозона  ес  жан-клод юнкер  пазари  шпигел 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 12.04.2011, 19:05

1 Margarita Krasteva | 07.05.201110:26

Кул
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани