Независимо от протести и живи вериги, бе даден старт на акция "Булдозер" за събаряне на незаконни постройки в Несебър | webcafe.bg
newscafe

И протести, и акция "Булдозер" в Несебър...

Webcafe.bg
16.11.2010, 13:22 (обновена 16.11.2010, 15:04)
къща

В началото на седмицата в Несебър трябваше да бъдат премахнати покривите на шест къщи и два магазина

Независимо от протестите и живите вериги в Несебър, акция "Булдозер" ще продължи, стана ясно днес. Сутрешната среща в общината не потуши напрежението, породено от събаряне на незаконни надстройки и постройки в Стария град.

Ако те не бъдат бутнати, Несебър може да бъде изваден от списъка на ЮНЕСКО за световното културно наследство. По план след януари още 15 постройки трябва да бъдат съборени, отново събаряне ще има и през март.

Събарянето продължава по план, заяви Георги Георгиев, директор на Регионалната дирекция за национален строителен контрол (РДНСК) - Бургас. "Чакаме полицията да отцепи града и да изпълним заповедите за премахването на незаконните постройки. В момента, в който полицията си свърши работата, фирмата изпълнител ще влезе и ще изпълни заповедите", каза той.

Представители на инициативния комитет на протестиращите също заявиха, че ще продължат с протестите. "Нещата ще загрубеят, хората се настроиха още по-агресивно", предупреди Ивайло Ляхович от инициативния комитет, цитиран от агенция "Фокус".

Протестиращите, общински съветници, полицаи и представители на строителния контрол (РДНСК) бяха поканени на разговор от кмета Николай Димитров, който също е от страната на протестиращите, както и повечето от общинския съвет, където мнозинство има партията на строителните предприемачи братя Диневи - МОРЕ, а Димитров също беше подкрепен от МОРЕ.

След това от общината съобщиха, че ще изпратят молба за отсрочка до министерството на регионалното развитие. Мотивът: идва зима, като съборят покривите, ще живеят тежко... Според съобщението на общината жителите са обещали, че ако получат отсрочка, "след студените зимни месеци сами ще отстранят незаконните си пристройки".

Падаха тухли в понеделник

В понеделник, затворници, наети от строителния контрол, атакуваха с два катера по вода и успяха да бутнат два магазина в Стария град. За днес бяха предвидени други седем незаконни обекта. Затворниците са наети, тъй като никой друг не е пожелал да участва.

В репортаж "Труд" описва вчерашните баталии.

"Държат се, сякаш не сме хора. Като че ли сме четвърта категория", ядно викаха местни жители. Близо 500 души бяха готови да бранят с гърдите си входа на града. Седем незаконни пристройки - вдигнати над бащините къщи на несебърци етажи, и два магазина са нарочени от Националния институт за паметниците на културата (НИПК) за събаряне. Всичките са в Стария град: на ул. "Венера" 9 и 6, на ул. "Митрополитска" 6, "Славянска" 3, "Иван-Асен Втори" 14, "Аврора" 11А и "Иван-Александър" 11"

От Административния съд в Бургас са съобщили, че в петък е имало подадени три молби за спиране на багерите, две от които отхвърлени. Вчера наново били подадени 7, включително отново за магазините.

"Кметът Димитров обясни, чe Старият Несебър се ръководел от една наредба от 80-те години. Нашите съграждани са стигнали дотук, защото години наред са размотавани от Националния институт за паметниците на културата (НИПК). Именно НИПК на едни е разрешавало да узаконяват, а на други не. Затова са се получили тези двойни стандарти, каза той", пише "Труд".


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани