Сметките за парно - все по-нагоре | webcafe.bg
newscafe

Сметките за парно - все по-нагоре

Webcafe.bg
12.02.2012, 09:22 (обновена 12.02.2012, 10:26)
Чугунен радиотор на топлофикация

От дружеството очакват високото потребление да се запази и за февруари

Сметките за парно на софиянци за януари 2012 година са средно с 10% по-високи от тези за същия месец на миналата година и със 17 на сто над декемврийските, съобщиха от „Топлофикация София".

Отчетен е само 2% ръст на общата консумация на столичани, въпреки че този януари е било по-студено, а компанията има и с 5000 абонати повече в сравнение с 2011 година.

Според дружеството консуматорите са оптимизирали отоплението си, което е възможно да се дължи и на мерките за саниране и изолация, но и на подмяната на абонатните станции с нови, която дружеството е направило. Вече 95 на сто от абонатните станции са нови, което е намалило с 30 на сто разходите в тях.

От дружеството очакват високото потребление да се запази и за февруари. "През първите 10 дни на месеца термометърът показваше и до минус 15 градуса и консумацията на столичани отново достигаше пикове", коментира Стоян Цветанов, изпълнителен директор на „Топлофикация София".

През януари 2011 г. компанията е доставила на своите битови потребители 579 492 МВтч топлинна енергия.

Общо 65% от потребителите ще получат сметки под 150 лева. Клиентите могат да видят посочено количеството енергия, отчетено по общия топломер в тяхната сграда, в месечните си фактури.

Това количество консумирана топлинна енергия се разпределя на всеки отделен имот според прогнозния дял, определен от фирмата - топлинен счетоводител и може да се провери на втората страница на месечната фактура в позиция номер 22.

По правило, ако клиент е имал доплащане при изравнителната си сметка през миналия сезон, за този сезон му е определен по-висок прогнозен дял и съответно той плаща за по-голямо количество топлинна енергия.

По тази причина и сметките му през настоящия сезон логично ще бъдат по-високи от сметките през предходния. След изготвянето на изравнителната сметка, ако клиентът е потребявал по-малко от определения прогнозен дял, сумата ще му бъде върната, припомнят от "Топлофикация София".

Oще: парно  сметки  топлофикация 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 19.01.2012, 09:02

3 светъл балкански субект | 12.02.201213:13

Сметките за парно - все по-нагоре
-----------------

....и все повече Демотивиращи вразумяването българско.

Гърците в един момент започнаха да ни дават за нарицателен пример за овчедушие........(Не искаме да приличаме на българите) луд!?!?!
докато има овце/плащачи , ще има и вълци/събирачи на пари
-----------
както казваше най-гротескният кандидат президент:

купуването и продаването на овце не е престъпление
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 09.03.2011, 10:49

2 Rodrigo Diaz de Vivar | 12.02.201213:05

На който не му харесват сметките в София, да си се прибере на село.
Има дръвца, няма трафик, няма шум.
BTW, в провинцията увеличение на сметките няма, освен дължащото се на ниските температури през последния месец. Което е повече от нормално. За провинциалистите. За софиянците, не.

В тази връзка, на софиянците този път времето им е виновно и ще е чудесно да излязат на протест. Ама с по една лопата, да си изчистят пред блоковете.

Нищо лично.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 24.04.2011, 14:41

1 Чинчифон | 12.02.201212:59

Погледнато формално,сметките за парно са единственият инструмент,който трябва да принуди българите да обикнат шистовият газ с цялото си сърце.
И едва ли е случаен факта,че "опипващата" новина за актуалните сметки идва веднага,след като mr.Morningstar /Утринна звезда/ от USA си замина. Идея
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани