Брюксел блокира плащания за България | webcafe.bg
newscafe

Брюксел блокира плащания за България

Webcafe.bg
16.12.2013, 13:12 (обновена 16.12.2013, 17:51)
земеделие

Заместник-изпълнителният директор на Сдружението на общините Емил Савов съобщи, че в момента са блокирани всички плащания от ЕК към бенефициентите в България. В интервю за БНР Савов допълни, че в сдружението се надяват парите да тръгнат от края на януари.

Емил Савов каза още, че местните власти имат само 3 дни за подписване на договорите по Програмата за развитие на селските райони (ПРСР), за да не загубят пари.

"За тези три дни всяка от тези общини трябва да свика заседание на Общинския съвет, за да даде гаранция по аванса. В същия срок трябва да се подпише договорът, да се даде искането за авансово плащане към ДФ "Земеделие", за да може тези 50% ресурс да постъпят към сметките им преди 20-и декември, когато банките приключват обработка", обясни той.

През декември земеделският министър Димитър Греков заяви, че 278 млн. лева от европарите за земеделие са в сериозен риск и ще ги загубим, ако не бъдат усвоени до края на годината. Тогава Греков обясни, че причината за това е както забавеното разплащане до момента, така и липсата на кадри в общините, които да усвояват пари по проекти.

"Нов одит на всички общински проекти до момента, които са около 400, един по един, като знаем как работи системата, аз не го виждам за по-малко от 6 месеца да излезе с някакъв резултат. Дотогава всичко ще бъде спряно - мисля, че никой в държавата не го иска", коментира зам.-изпълнителният директор на Сдружението на общините.

По думите на Савов ограничаването на целия ресурс на спряната от ЕК оперативна програма "Околна среда" е за предпочитане пред прегледа за нередности на отделните проекти.
Брюксел замрази средствата по ОП "Околна среда" в средата на ноември.

Министърът на околната среда и водите Искра Михайлова заяви, че амбицията й е проверките за междинните плащания по ОП "Околна среда" да приключат през февруари и ако всичко е наред, средствата да бъдат освободени през март догодина.

Oще: димитър греков  ек  ес  общини  пари  прср  райони 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани