Всички срещу "Атака" за бежанците | webcafe.bg
newscafe

Всички срещу "Атака" за бежанците

Webcafe.bg, по БГНЕС и Дневник.bg
09.10.2013, 14:11 (обновена 09.10.2013, 17:21)
250713

Снимка: © Явор Николов

"Лесно е да спазваш Конвенция за бежанците, когато в България няма бежанци. Много е лесно да назначаваш председател на Агенция за бежанците, когато няма бежанци. Много е трудно обаче тази система да си върши работата за това, за което е назначена", коментира Михаил Миков

С 18 гласа "за", 165 - "против" и 4 - "въздържали се" проекторешението за затваряне на границата за бежанци, предложено от "Атака" беше отхвърлено. Четирима „червени" депутати се въздържаха. Останалите, заедно с тези от ДПС и ГЕРБ демонстрираха рядко срещано в това НС единомислие срещу предложението на В.С.

"Това не са бежанци. Това са инфилтрирани мюсюлмански терористи", заяви от парламентарната трибуна националистът. Лидерът на "Атака" обвини ГЕРБ и ДПС в идеологическа коалиция за отношението към бежанците. „Ако искате направете референдум, ще видите, че в населените места с бежански лагери населението не ги иска", каза той.

Депутатът от "Атака" Магдалена Ташева заяви, че целта на имигрантите е ислямизация от страната. "От всички нас се изисква да вземем съдбоносно решение. Нахлува една частна мюсюлманска армия, обучена за терористични действия от лагери по турско-сирийската граница. Тази армия не крие, че е терористична. Тя дефилира в България. Тези хора не бягат от полетата на терора. Те идват от Турция. Можем да ги наричаме бежанци, но турски. Турция отгледа това злокачествено образувание", продължи Ташева.

"Имаме един министър на вътрешните работи, който е позор за България. Това е единственият министър на вътрешните работи в ЕС, който не знае колко точно са бежанците на територията на страната. Докога министърът на вътрешните работи ще пърха с мигли пред репортерките и ще се прави на госпожица?", попита Ташева.

„Службите да си вършат работата, защото не може децата да страдат, защото някой някъде не си е свършил работата, а получава заплата за това", заяви председателят на НС Михаил Миков при дебатите.

Той напомни,че България е подписала Конвенцията за бежанците през 1992-1993 г. „Лесно е да спазваш Конвенция за бежанците, когато в България няма бежанци. Много е лесно да назначаваш председател на Агенция за бежанците, когато няма бежанци. Много е трудно обаче тази система да си върши работата за това, за което е назначена", каза Миков.

"Големият въпрос е има ли България капацитет да се справи с това предизвикателство - 6000 души? Или трябва да кажем, че нямаме капацитет", запита Миков. България може да се справи, когато политиците се ангажират с еднакви послания към гражданите - имаме 264 общини, не може ли всяка община да приеме по едно или две семейства с малки деца, зададе въпрос той на колегите си.

Много е хубаво да има служби - ДАНС, НСО, НРС, когато няма предизвикателства за сигурността. Когато има предизвикателства, казваме - има проблем. В никакъв случай не бива да стигаме до това решение, което води денонсиране на една конвенция, която почива на Хартата за човешките права, подчерта Миков.

Oще: атака  бежанци  в.с.  михаил миков  парламент  сирия 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани