Все повече татковци излизат в майчинство | webcafe.bg
newscafe

Все повече татковци излизат в майчинство

Webcafe.bg
27.02.2012, 12:59 (обновена 27.02.2012, 13:06)
бременна

Снимка: © Getty Images

Според разпоредбите на Кодекса за социално осигуряване баща може да замести майката в грижата за новороденото, след като то навърши 6-месечна възраст

Все повече бащи поемат грижата за първоначалното отглеждане на децата си, показва статистиката на Националния осигурителен институт.

25 % повече мъже са се възползвали от правото си на отпуск по "майчинство" през последните три години.

За периода 2009-2011 г. общият брой на осигурените мъже, които са поели грижата за бебето до навършването му на една годинка, е скочил от 242 през 2009 г. до 301 през миналата година.

Подобна е статистиката и за бащите, които се посвещават на отглеждането на деца от 1- до 2-годишна възраст. За същия тригодишен период броят на мъжете в отпуск на това основание е нараснал 34%. Докато през 2009 г. те са били 831, в края на 2011 г. вече са 1113.

Според разпоредбите на Кодекса за социално осигуряване баща може да замести майката в грижата за новороденото, след като то навърши 6-месечна възраст. Що се отнася до отглеждането на дете от една до две години, отговорността може да бъде поета за целия период. И в двата случая обаче, за да може да се възползва от своето право на "бащинство", родителят трябва да е осигурен и да отговаря на условията за отпускане на обезщетението, записани в КСО.

Oще: майчинство  мъже 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани