Бойко Борисов: 4.2 млрд. лева са задълженията на НЕК | webcafe.bg
newscafe

Бойко Борисов: 4.2 млрд. лева са задълженията на НЕК

Webcafe.bg, по Агенция Фокус
04.10.2013, 10:47 (обновена 04.10.2013, 17:06)
Ток

Снимка: © БГНЕС

Според лидера на ГЕРБ задълженията на НЕК са вече около 4.2 милиарда лева

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов предупреди в парламента, че управляващите умишлено водят енергийната ни система към срив.

Борисов съобщи, че задълженията на НЕК са вече близо 4.2 милиарда лева и ако държавата загуби арбитражното дело в Париж, заведено от "Атомстройекспорт" заради АЕЦ "Белене" - "а те умишлено вървят в тази посока" - задълженията ще станат 5-6 милиарда (искът е за 1 милиард лева - бел.р.). Резултатът от това е, че ще бъдем принудени да заменим дълг срещу собственост, каза бившият премиер - т.е. съществува риск енергийни активи на държавата да станат частни.

Електропреносната мрежа е заложена в БНП Париба, като гаранция за отпускане на 250 млн. евро заем за АЕЦ "Белене" по време на управлението на тройната коалиция, похарчен обаче за "Цанков камък". Заемът на няколко пъти беше разсрочван.

Продължават да не пращат документите за "Белене", ще загубят арбитража и след това ще искат да заменят дълг за собственост и ще загубим и енергийната система, каза Борисов. Адвокатите писаха писма. Клиентът - нашата държава не дава документи да се явят на арбитража, добави той.

По думите му има тотална контрабанда в момента. "Нито митниците работят, нито събират приходи. Всеки ден лъжат хората, че ще им вдигат нещо. В същото време приходните агенции са много зле. Откъде ще вземат тези пари? Излизат и почват по най-бруталния начин да казват: "Ама ние вдигнахме майчинските, ще вдигнем пенсиите или ще има коледни надбавки". Откъде? От заемите, които взимат от вашите заплати и от хората, които работят. Що за безобразие е това, кой ще връща тези заеми после", попита Борисов.

"Безработицата вече мина 13%. Лъжат хората - след 4 години щели да създадат 250 000 работни места", каза Бойко Борисов.

За станалата отново актуална тема за тютюнопушенето бившият премиер уточни, че подкрепя забраната за пушене. "На първо място сме по ракови заболявания, какво ли не, и само се оплакваме. Това е едно от най-хубавите и прогресивни неща, които направи нашето правителство, и те искат да съсипят и него", каза лидерът на ГЕРБ.

БЕХ е раздал над 1.04 млрд. лева заеми

Над 1.04 млрд. лева текущи заеми е дал Българският енергиен холдинг (БЕХ) на свързани с него дружества. Това показва отчетът на компанията към 30 септември, пише "Труд".

В БЕХ влиза цялата държавна енергетика - НЕК, "Електроенергиен системен оператор", "Булгаргаз", "Булгартрансгаз", АЕЦ "Козлодуй", ТЕЦ "Марица-изток 2", "Мини Марица-изток" и "Булгартел".

За сравнение до края на декември 2012 г. отпуснатите вътрешни кредити на холдинга са били 241 млн. лева. Отделно БЕХ има да взема над 3.51 млн. лева от "Топлофикация София" както и 111.28 млн. лева от свързани лица в групата. Холдингът е предоставил и дългосрочни заеми в размер на 1.3 млн. лева. Собственият капитал на компанията в момента е над 3.1 млрд. лева.

За последно компанията е дала голям заем на ТЕЦ "Марица-изток 2", показва справка в Търговския регистър. Точно след като обяви, че дружеството не се нуждае от увеличение на цените на тока и откри резерв от 100 млн. лева, компанията е поискала 137 млн. лева заем от БЕХ.

Сумата е отпусната през юли. Със заеми към БЕХ виси и общественият доставчик "Булгаргаз", който имаше нужда от текущи средства за покупката на синьо гориво за зимата.

Въпреки огромните суми, с които разполага, БЕХ е затруднен да увеличи капитала си, показва проверка на Агенцията по вписванията.

Междувременно ЕСО продължава да изготвя документи, за да стане самостоятелно дружество, каквито са изискванията на директивите на Третия енергиен пакет на ЕС, които България не е изпълнила. Компанията има нов устав, който позволява сама да взема решения.

Oще: бех  бойко борисов  герб  задължения  нек 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 05.06.2011, 08:13

1 Едисон | 04.10.201322:38

При положение , че в момента съгласно сайта на НЕК се продава ток за 90 000 000 (деветдесет милиона ) лева месечно само за износ и още два пъти по толкова на вътрешния пазар, може ли някой да а каже какво се случва с тези пари?
   

оценка

+1 -0