Бившият зам. - шеф на митниците при тройната коалиция Румен Божинов - Цайса, с 2 фалшиви дипломи | webcafe.bg
newscafe

Старшинката Цайса въртял митниците с 2 фалшиви дипломи

Webcafe.bg , По "24 часа"
06.06.2011, 14:44 (обновена 06.06.2011, 16:59)
едно гише, митници

"24 часа": Бившият зам. - шеф на агенция "Митници" по време на тройната коалиция Румен Божинов, известен като Цайса, е заемал поста 3 години с фалшиви дипломи за висше образование

Бившият зам. - шеф на агенция "Митници" по време на тройната коалиция Румен Божинов, известен сред митничарите като Цайса, е заемал поста цели три години с фалшиви дипломи за висше образование, съобщава в днешния си брой "24 часа".

Новината за ментетата излезла наяве, след като срещу Божинов е започнала проверка на отдела за борба с корупцията по висшите етажи на властта в ДАНС преди 10 месеца

Разследването установило безспорно, че двете дипломи за висше образование, които Цайса представил при назначаването му за зам. - директор на митниците на 13 юли 2006 г., са фалшиви.

Едната е от Висшата специална школа на МВР "Георги Димитров", сега Академия на вътрешното министерство.

Според биографията на Румен Божинов, публикувана в официалния сайта на митниците при назначаването му, той е роден през 1955 г. и от 1978 до 1993 г. работи в системата на МВР.

Дипломата му за висше образование от школата в Симеоново е от 1978 г.

Разследването на ДАНС в архива на Академията на МВР разкрива, че под номера на документа за завършено висше образование на Божинов има реална диплома, но на съвсем друг човек.

Разследващите се учудили на факта от биографията на Божинов, че след завършването на Висшата специална школа в Симеоново той не прави кариера нито в милицията, нито в Държавна сигурност, а в тила на МВР като старшина.

Такъв е от 1981 до 1984 г. Тогава го преназначават в отделение 3-о, отдел 12 на Второ главно управление на Държавна сигурност. Този отдел се занимава с граничните пунктове на тогавашната социалистическа България.

Неофициално това е отделът в ДС, който отговаря за оперативното обслужване на граничните контролно-пропускателни пунктове. Задачата му е създаването на агентурна мрежа в митниците за осигуряване на държавната контрабанда.

Но в този отдел Румен Божинов е обикновен техник и домакин. Не е много сериозна длъжност за човек, завършил школата в Симеоново, където приемаха само богоизбрани, коментираха митничари след неговото назначаване за зам. - директор на агенцията.

Веднага след 10 ноември 1989 г. Божинов е повишен в старши техник в приемника на Второ главно управление на ДС - Националната служба за защита на конституцията, по-късно Национална служба сигурност - НСС. Божинов напуска службата през 1993 г. с чин старши сержант.

В официалната му биография, пусната от агенция "Митници", липсват обаче цели 5 г. от живота му между 1993 и 1998 г. Именно с този период е свързана и втората му диплома.

Тогава Цайса влиза в управлението на фирма, която държи складове под митнически контрол и представлява международнопризната спедиторска компания. Точно на този пост Божинов отива във Виетнам и посредничи между български и местни фирми при търговски операции.

От 1998 г. Румен Божинов има диплома от виетнамски държавен университет, със специалност "Икономика". И нея той прилага при назначаването му за зам. - директор на агенцията.

Още тогава подчинените му започват да се майтапят с виетнамската диплома. Проверката на ДАНС открива, че Цайса не знае виетнамски език и не е ясно как е издържал изпитите за второто си висше.

Oще: дипломи  митници  румен божинов  симеоново  цайса 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 02.09.2010, 11:26

3 ktivanov | 07.06.201110:55

Да не забравяме колко шофьори и сервитьори (ицо салфетката) станаха банкери или заеха всиши постове някъде след 10ти ... това просто беше правило, а не изключение а де що имаше ДС - крупни бизнесмени които сега държат монополно икономиката на БГ ...
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 04.11.2010, 13:42

2 Mile Manolov | 07.06.201106:57

страната на чудесата - гоцев мангалистан Усмивка
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 14.03.2011, 20:11

1 Копа | 06.06.201121:31

Бери му лайката! Държавата тотално се вкалинчи. На такива хорица трябва да им се направи ревизия, да се вземе пенсията и шута в задника. На борсата до 70 години да бичи. А, и никаква държавна работа. Пфуу...
   

оценка

+0 -0