професията свещеник вече липсва в националния класификатор на длъжностите. Оставени са само монашеските санове като архиепископ, викарий, владика и епископ | webcafe.bg
newscafe

"Труд": Властта "загроби" професията свещеник

Webcafe.bg
03.01.2011, 08:36 (обновена 03.01.2011, 08:56)
Литийно шествие

Снимка: © БГНЕС

Освен че са с мизерни заплати, свещениците вече липсват и в националния класификатор на длъжностите

Професията свещеник вече липсва в националния класификатор на длъжностите, съобщава "Труд" в днешния си брой. Оставени са само монашеските санове като архиепископ, викарий, владика и епископ. Както и професиите на други изповедания - имам, капелан, кюре, мисионер, мюфтия, пастор и равин.

Целта на националния класификатор е да осигурява информация за социалното осигуряване, защото на база професиите в него се определя някакъв минимум на заплатите, върху които се начисляват социални осигуровки.

Неясно защо от класификатора е отпаднала присъствалата досега професия "поп, свещеник", пишат авторите на публикацията Йова Апостолова и Соня Гълъбарова.

Викарият на патриарх Максим - епископ Йоан, коментира пред "Труд": "Това е сериозен въпрос - става дума за голяма група служители с призвание. При първа възможност ще поставя проблема пред Негово светейшество".

5100 са позициите в класификатора, който ще действа през тази година. От предишния, който е в сила от 2005 г. насам с малки корекции всяка година, са отпаднали 130 длъжности и са добавени 250 нови, обясняват от социалното министерство. До края на юни т.г. всички фирми и ведомства трябва да променят документацията си в зависимост от новия национален класификатор.

Сред отпадналите длъжности са и оператор на изчислителна машина, на компютър, председател на агенция, редактор стилист. Сред новите са съветник по семейно планиране, завеждащ секретна картотека, ликвидатор и много позиции в учителската професия и IT сектора.

Поддържането на ноктите също е обособено като нова длъжност и маникюристите и педикюристите вече няма да са под шапката на професията козметик.

Компаньоните и камериерите, независимо дали са мъже или жени, "преминават" без проблем от стария класификатор в новия, пише "Труд". Те трябва да правят "компания и посещения за различни нужди на клиента". В съпътстващите текстове към класификатора е разяснено, че "осигуряват компания на клиенти, като ги придружават на различни места, разговарят с тях, четат им книги и участват в спортни мероприятия". В задълженията им влизат още да "помагат при забавление на гости в дома на клиента, както и да поддържат гардероба и личните му вещи в добър вид".

Oще: длъжности  класификатор  компаньони  свещеници 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани