Докладчикът за Македония в ЕП с добра оценка за Скопие | webcafe.bg
newscafe

Пак български и гръцки спирачки за еврочленството на Македония

Webcafe.bg
26.11.2013, 14:18 (обновена 27.11.2013, 11:23)
Лъвове

Снимка: © Дневник

Статуите в столицата на Скопие нееднократно бяха обект на присмех и злободневни шегички от българска страна

Докладчикът за Македония в ЕС - британецът Ричард Хоуит, е препоръчал нова позитивна резолюция за напредъка на страната по отношение на евроинтеграцията, постигнат т.г.

Това стана ясно при обсъждането на доклада от Комисията по външни работи към Европейския парламент.

Позицията на британския евродепутат е била посрещната с мълчание от гръцките евродепутати и нито един от тях не се е изказал. За сметка на това обаче, българските евродепутати са атакували предложението, коментират медии в Скопие.

"Хоуит поиска от ЕС нова позитивна резолюция, българите започнаха нова канонада", е анонсът на телевизиите А1Он, Канал 5, Сител . "Хоуит препоръча преговори, гърците мълчаха, българите се разпалиха", пише електронното издание МКД .

"Българите с гръцки позиции на дебата за резолюцията на Хоуит", коментира и електронното издание "24 вести". "Хоуит поиска от ЕС нова, позитивна резолюция за Македония, българите - с гръцки позиции", пишат електронните издания "Лидер" и "Фаланга", както и в. "Нова Македония".

В кореспонденцията на агенция МИА от Брюксел, цитирана от по-големите македонски медии, се казва: "Без отлагане Македония трябва да започне преговорите за членство в ЕС, тъй като не е застрашен само авторитетът на Брюксел, а и на ООН, чийто процес на преговори не дава резултати". Това е цитат от проекторезолюция на ЕП, подготвена от докладчика за Македония.

Изданието МКД пише, че българските представители в ЕП са продължили "с антимакедонската тирада".

"Казах две ключови неща, подкрепени и от докладчика в сянка Едуард Кукан, че не искаме да видим задвижване назад. Всички знаят, че събитията от м.г. бяха предизвикателство за страната", заявил Хоуит.

"Българинът Евгени Кирилов (депутат, избран в ЕП от БСП, социалист - бел.р.) първо заяви, че реакциите на македонското правителство за всички доклади били, че единственият проблем за напредъка в евроинтеграцията е въпросът за името и те не са виновни за нищо. Той заяви, че са необходими повече критики, тъй като правителството в Скопие води националистическа програма. Кирилов посочи и паметниците в центъра на столицата, в рамките на проекта Скопие 2014", посочва МКД.

"Тези паметници са част от историята на Гърция, модерната история на България и това се прави насилствено. Продължават и да се осъждат лица, които се декларират като българи. Също така македонската страна не иска договор с България за добросъседство, симулира диалог по отношение на съвместното честване на исторически събития и личности, като нашата позиция е конструктивна, но македонската страна отказва", заявил Кирилов.

Според друг български евродепутат - Станимир Илчев, от групата на либералите, освен с България и Гърция в бъдеще Македония ще бъде изправена и пред проблеми с Албания и Сърбия по отношение на откритите въпроси.

Илчев подчертал, че албанците имат проблем с Македония по отношение на историята, сърбите по отношение на православната църква, гърците с името, а българите с историята. "Това е защото сме изправени пред млада нация и много млада страна, създадена през август 1944 г. Даже и да започнат преговори за членство как ще бъдем сигурни, че ще изпълнят исканията от преговорните глави, след като не са изпълнили основните искания от параграфите на предишните резолюции, каквото е честването на съвместни исторически събития", заявил Илчев. Според българския евродепутат неотдавна македонските власти са възпрепятствали българско-албанско честване на Охридско-дебърското въстание.

Изданието посочва, че на Илчев е отговорил германският евродепутат от групата "Приятели на Македония" Бернард Поселд, според когото дебатите трябва да спрат и да се утвърди, че Македония е постигнала огромен напредък в евроинтеграцията.

Германският евродепутат е посочил още, че историческите различия, какъвто е случаят с България, не трябва да се решават с арбитраж, а двустранно. Той дал пример с Чехия, която също строяла паметници на хора, които са убивали германци, включително и негови роднини, но въпросът бил решен на двустранно ниво. Той призовал българските евродепутати да не внасят диспропорционални поправки като миналата година.

Хоуит е отбелязал, че ако продължи блокадата на Македония за ЕС, страната е изправена пред рискове от връщане назад. Британският евродепутат смята още, че неуспехът през последните две десетилетия за решаване на спора с Гърция чрез ООН, поставя под въпрос и авторитета на този процес.

Повечето евродепутати, посочват македонските медии, подкрепят заключението на Хоуит и смятат, че напредъкът на Македония към ЕС не трябва да се свързва със спора за името. До началото на декември евродепутатите ще може да внасят поправки на проекторезолюцията.

От 1 януари догодина Гърция встъпва в ролята си на страна, която ще председателства ЕС за следващите 6 месеца. Председателят на Европарламента Мартин Шулц заяви днес в Атина, че страната е добре подготвена и ще се справи. Преди време имаше гласове с призив Гърция да се оттегли поради кризата, която постави държавата на колене пред кредиторите.

Oще: българия  доклад  еп  македония  членство 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани