Дойдох веднага след присъединяването. Тогава чувството бе, че след като бяха положили много усилия да минат финалната линия, българите бяха полегнали в тревата да си починат, казва Етиен дьо Понсен | webcafe.bg
newscafe

Посланик: След членството в ЕС българите полегнаха в тревата

Webcafe.bg
01.10.2010, 15:13 (обновена 01.10.2010, 16:53)
роми

Снимка: © БГНЕС

Да се използва думата депортиране, е нелепо, когато става дума за хора, които се връщат в родината си, заяви френският посланик Етиен дьо Понсен

"Дойдох веднага след присъединяването. Тогава чувството бе, че след като бяха положили много усилия да минат финалната линия, българите бяха полегнали в тревата да си починат". Това казва в интервю за в. "24 часа" френският посланик у нас Етиен дьо Понсен, чийто мандат изтече.

Следващото назначение на Дьо Понсен е като ръководител на френската дипломатическа мисия в Кения и Сомалия.

У нас посланикът ще бъде запомнен с личния си блог, където в прав текст сподели впечатленията си на чужд гражданин от България, с категоричната си подкрепа за подновяването на делото "Борилски" от български съд и с критичната си позиция към положението на ромите в България, предлагайки да се назначи и специален министър по ромския въпрос.

"Влизането в ЕС не е краят на състезанието. Трябваше машината да заработи отново. И Еврокомисията стори това чрез докладите си, които понякога бяха доста сурови. Нещата потръгнаха, по-специално в сферата на борбата с организираната престъпност и корупцията", казва посланикът в интервюто.

"Сега най-спешна е реформата в правосъдието. Без ефикасно правосъдие доверието на хората в държавата няма да бъде възстановено и борбата срещу корупцията ще продължи да среща трудности", заявява още той.

Случаят "Борилски" е специфичен

Посланикът не прие упрека, че се е намесвал недопустимо във вътрешните работи на страната.

"Нещата трябва да се разграничават. Случаят "Борилски" е специфичен. Престъплението бе извършено в Париж, то бе изключително жестоко, а разследването бе проведено по перфектен начин от френската полиция. И не беше приемливо българското правосъдие да не вземе предвид събраните доказателства. Моята роля бе да сигнализирам, че доказателствата трябва да бъдат зачетени. Щом това стана, виновните бяха установени и осъдени", са аргументите на дипломата.

И във Франция имаше министерство за алжирците

А по повод идеята си в България да се създаде министерски пост за проблемите на ромите, Етиен дьо Понсен поясни: "Във всяка страна, когато има да се решава тежък проблем, се създава институция или координираща структура, която да отговаря за него.

Във Франция през 60-те години трябваше да бъдат реинтегрирани изгонените от Алжир французи и беше създадено министерство за репатрираните. Ромското малцинство в България и региона изпитва големи трудности, а те са ясни за всички - слабо посещаване на училище, трудности за намиране на работа, лоши условия в ромските квартали... В такива случаи често - не казвам винаги, се създава специализирано звено, което да решава тези проблеми"

"Радвам се, че идеята ми породи дебат... Аз съм от дипломатите, които казват нещата. Така разбирам работата си", каза още той.

Връщането на роми в България се прави от години

Дьо Понсен не е съгласен с упреците в ЕС към Франция, че е депортирала роми. "Първо трябва да се разбере точно каква е френската политика към българските граждани, които се настаняват във Франция за повече от 3 месеца. Връщането на роми в България се прави от години, т.е. това не е нова политика. Тя засяга изключително малък брой хора, като 80% от тях се връщат доброволно срещу известна сума", каза той.

"Да се използва думата депортиране, е нелепо, когато става дума за хора, които се връщат в родината си. Още по-малко може да се говори за групови депортирания, тъй като случаят на всеки един, когато връщането не е доброволно, се решава под контрола на съдия", повтори позицията на страната си посланикът.

"Още преди възникването на кризата заедно с други посланици аз проведох кампании за привличане на вниманието към условията, в които живеят тези хора. Посещавал съм ромски квартали в София, Пловдив и Сливен много преди избухването на полемиката. Нашата теза е, че това население трябва да се интегрира в собствената си страна, да намери мястото си в българското общество, да му се създадат условия да не мигрира.

Когато човек посети тези квартали, първото, което му идва наум, е къде са европейските пари. Там се живее като в Третия свят, а вие сте част от ЕС и жителите им имат правото да получават европейски фондове", продължи коментара си по ромския въпрос Етиен дьо Понсен, като добави, че не може да отговори на въпроса къде са тези пари и дали са откраднати.

А по повод на блога си, който направи силно впечатление с впечатленията на дипломата от България от лъскавите вечерни заведения и скъпите коли пред тях, Дьо Понсен обясни:

"Дипломацията се променя. Аз вярвам, че трябва да се комуникира много. Добре е да се действа, но е добре също и хората да знаят, че се действа. Блогът беше начин да представя нещата по различен начин, оставайки, разбира се, в определени рамки...Частни кортежи с по три коли охрана не са нормални за един чужденец. В това отношение блогът върши чудесна работа - да казва: внимание, на вас това може да ви се струва в реда на нещата, но за външния наблюдател не е".

Oще: българия  етиен дьо понсен  посланик  роми  франция 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.