Мълчим пред Москва за "Южен поток" | webcafe.bg
newscafe

Мълчим пред Москва за "Южен поток"

Webcafe.bg
06.08.2012, 11:51 (обновена 06.08.2012, 16:57)
делян добрев

София мълчи, а Москва пита кога ще подписваме за "Южен поток"

Проектът с руско участие АЕЦ "Белене" не може да бъде осъществен, тъй като няма стратегически инвеститор, а условията за неговото финансиране не удовлетворяват българската страна. Това заявява българският министър на икономиката, енергетика и туризма Делян Добрев в интервю за ИТАР-ТАСС, предаде БТА.

БСП внесе в парламента подписка с над 730 000, заявили желание Втора атомна да се строи.

Министърът подкрепя инициативата на социалистите за референдум  като специално подчертава, че е необходимо хората да бъдат информирани допълнително при гласуването по въпроса: "За "АЕЦ Белене" е необходимо да се знаят фактите, гражданите трябва да бъдат информирани, когато гласуват бъдещето. Референдумът е много добра инициатива само когато е чистосърдечна.

Но какви са фактите за Белене? Според анализа на консултанта (банката HSBC), тази атомна централа ще ни струва към 10.35 млрд. евро. Това е финансов проект, а ние нямаме нито стратегически инвеститор, нито финансиране, поради което той не може да бъде реализиран. Хората трябва да знаят колко струва тази централа, те трябва да знаят какви са условията за нейното финансиране, които на този етап не ни удовлетворяват".

Добрев изразява оптимизъм за проучването на запасите от газ на френската компания Total в дълбоководното находище "Хан Аспарух" в Черно море. Той отбелязва, че предстои сключване на договор с  Total, която през юли беше избрана за изпълнител на изследванията, след което ще започне търсенето и проучването.

Изследването ще продължи 5 години. При доказване на находище Total ще получи право да бъде кандидат за добиването му. След приключването на всички дейности, могат да се коментират резултатите и да се съобщи за откритите залежи и техните обеми, казва Добрев.

"Газът е нашата най-голяма надежда за енергийна независимост, поради което за нас е много важно да се извърши това проучване", подчертава министърът пред руската медия. ИТАР-ТАСС отбелязва, че министърът отказал да отговори на въпроса кога България ще подпише финалното споразумение по проекта за газопровод "Южен поток" и как напредва работата по решаване на спорните въпроси.

Москва настоява да подпишем през септември, а строителството на тръбата да започне до края на годината - преди да е влязъл в сила т.нар. Третият енергиен пакет на ЕС.

Oще: аец белене  бсп  газ  делян добрев  находище  проект  южен поток 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 09.09.2011, 08:58

1 янаки | 07.08.201219:14

Мълчим пред Москва, защото не са дошли още нотите от радио Вашингтон!
   

оценка

+1 -0